Viadukt recycling – völgyhíd újrahasznosítás

By  | 

Olaszországban elég sok régi, lestrapált viaduktot lehet találni, amiket viszont nincs szívük (vagy pénzük) lebontani a városvezetőknek, így jobb híján pályázatokat hirdetnek a felújításukra, mint ahogy az a Bagnera és Scilla városok között húzódó autópálya-viadukt esetében is történt, itt elsősorban olyan mérnöki és tervezői pályaműveket vártak, amik a környezettudatos hasznosítást helyezték előtérbe.

Egy olasz designer-trió, Franceso Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino előállt a Solar Wind fantázianevű híd terveivel, aminek a lényege, hogy egyszerre fognák be a szél- és napenergiát. Összesen 26 szélturbinát építenének a viadukt tartópillérei közé, amik segítségével évente közel 36 millió kilowattóra energiát lehetne előállítani.

Az autóút aszfaltja sem maradna ki a szórásból, részben átlátszó napelemeket építenének az úttestre, így további 11,2 millió kilowattóra nyerhető éves szinten, vagyis egy kisebb város (körülbelül 15.000 háztartás) éves energia-szükséglete lenne fedezhető. Az impozáns terv második helyezést ért el a pályázaton, a legjobb és legötletesebb pályaműnek a viadukt üvegházként való felhasználása bizonyult, a pilléreken függőlegesen végigfutó kertekben zöldség- és gyümölcstermesztés folyna a jövőben, olyan önfenntartó rendszerrel, ami maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló esővizet és a geotermikus energiát.