Nikon 1 AW1: cserélhető objektíves túlélőgép

By  | 

A Nikon ma bejelentette a világ első vízálló/ütésálló cserélhető objektíves fényképezőgépét, a Nikon 1 AW1-et, amely 15 méterig vízálló, 2 méterről leejtve túléli (az objektív is), hóban, fagyban -10°C-os hőmérsékletig ellenáll, ráadásul teljesen porvédett.
134033 Nikon AW19699_silver

A Nikon 1 AW1 és az 1 NIKKOR AW objektívek a robusztus funkcionalitás, a klasszikus, minimalista design és a kiemelkedően gyors működés ellenállhatatlan kombinációját kínálják. Objektívcserével más perspektívából is lehet fényképezni, és nem kell lemaradni a történésekről akkor sem, ha a helyszín a víz alatt, a hegy tetején, vagy éppen a városi éjszakában van. Legyen szó nappali vitorlázásról, a sípályákról vagy egy életre szóló szafaritúráról, a fényképezőgép a vízálló, ütésálló, fagyálló és porálló kialakítás jóvoltából teljes védettségben várja a stílusos kalandozást. A felnyíló vaku a fényképezőgéppel megegyező mélységig vízálló. A tömör, rozsdamentes acélból készült elülső borítás eleganciát kölcsönöz a fényképezőgépváz letisztult, minimalista vonalainak. A modell fekete, fehér és ezüst színben kapható.

134033 Nikon AW19624b
Új 1 NIKKOR AW objektívek: A fényképezőgéppel egy időben bemutatott 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoom objektív és 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 nagy látószögű objektív éppen olyan elegáns és robusztus, akár maga a fényképezőgép. Az objektívek szintén vízállóak, ütésállóak és fagyállóak.

Teljesen védett: A fényképezőgép kritikus pontjait védő gumitömítés – valamint az objektív rögzítését védő O-gyűrű – jóvoltából a víz nem jut be a gép belsejébe. Az akkufedél és az USB/HDMI-csatlakozófedél dupla zárja csökkenti a véletlen kinyitás esélyét. A csúszásmentes markolat biztos fogást kínál még a nagyobb kihívást jelentő helyzetekben is, például nagy hullámok, erős szél vagy egyszerűen csak nedves kézzel való fényképezés esetén.

134033 Nikon AW110076_White
A Nikon EXPEED 3A kettős képfeldolgozó rendszere 15 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes automatikus élességállítással és 60 kép/mp sebességű sorozatfelvételre rögzített AF használata esetén. A speciális hibrid AF rendszer gyors fázisérzékelő AF-et használ a sebes mozgás rögzítésére, a részleteket pedig kontrasztérzékelő AF segítségével örökíti meg. A CX-formátumú CMOS-érzékelő 14,2 megapixeles felbontást kínál, az ISO érzékenységtartomány pedig a 6400-as értékig terjed, ami gyenge fényben is remek részletgazdagságot biztosít, még akkor is, ha az akár 60 kép/mp sebességű sorozatfelvételt használjuk.

Környezetérzékelő funkciók: A GPS- és GLONASS-támogatás jóvoltából pontos helyadatokat tárolhatunk a képek EXIF-adataiban. A magasság- és mélységmérő kettős funkció, amely nyomon követi az aktuális tengerszint feletti magasságot vagy víz alatti mélységet. Az adatok rögzítése 1 m-es pontossággal történik. Az elektronikus iránytű használatával ellenőrizhetjük az aktuális tájolást, valamint rögzíthetjük a fényképezőgép irányát a felvétel elkészítésekor. Ha szeretnénk szintben tartani a gépet, és elkerülni a ferde vonalak megjelenését, akkor használjuk a virtuális horizont funkciót a gép pozíciójának ellenőrzésére.

134033 Nikon AW110159
A legjobb pillanat rögzítése funkció kétféle megoldást is kínál, amelyek véget vetnek a rossz időzítés és a kihagyott lehetőségek problémájának. A Lassú nézet funkció legfeljebb 20 képből álló sorozatfelvételt készít, és ezzel egy időben lassított felvételként megjeleníti azokat az LCD-képernyőn, így kiválaszthatjuk a megőrizni kívánt pillanatot. Az Intelligens képválasztó funkció akár 20 nagy felbontású képet készít, és kiválasztja közülük az öt legjobbat. A Nikon egyedi Mozgó pillanatkép funkciójával többet és könnyebben mutathat meg egy pillanatból. A fényképezőgép egyetlen kattintásra egy könnyen megosztható „élő képet” rögzít, aminek során a pillanatot úgy ragadja meg, hogy az egy lassított videóval kezdődik, és egy fényképpel végződik.

Az 1 NIKKOR AW objektívek mellett az összes normál 1 NIKKOR objektív is kompatibilis a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel. A Nikon apró WU-1b vezeték nélküli mobiladapterével pedig gyorsan és egyszerűen küldhetjük át a fényképezőgépről Androidos okostelefonunka vagy táblagépünkre, ahol azután egyszerűen kitolhatjuk őket Facebookra. Az adapter segítségével az Androidos készülékről távvezérelhetjük is a fényképezőgépet. Ha a 15 méteres vízállóság nem lenne elég és mélyebbre merészkednénk, akkor a WP-N2 kisméretű búvártok használatával akár egy 40 méteres merülést is bevállalhatunk.