Leica M fényképező Jony Ive tervei alapján

By  | 

leica-m-jony-ive-09

A prémium fényképezőiről híres német Leica egy igazi különlegességgel készül a november 23-ai, Sotheby’s által szervezett (RED) jótékonysági árverésre New York-ban, amiből az AIDS, a malária és TBC elleni küzdelmet támogatják majd.

leica-m-designed-by-jony-ive-and-marc-newson-for-red-auction-04-570x431

A módosított Leica M modellt neves designerek bevonásával készítették, az ausztrál Marc Newson mellett Sir Jonathan Ive, az Apple fő designere vetette bele magát a tervezésbe. Utóbbi ráhatását egyébként le sem lehetne tagadni, hiszen a végeredmény egy elég letisztult, már-már minimalista alkotás lett, akárcsak az Apple többi terméke.

leica-m-jony-ive-010

Állítólag a Leica-nál 2.149 munkaórába került az elkészítése 55 mérnök aktív közreműködésével, ami nem is csoda, hiszen összesen 561 prototípust készítettek belőle 1000 darab egyedi alkatrészből, mire eljutottak az alumínium tömbből lézerrel kivágott végleges változatig.

leica-m-jony-ive-07

Maga az újrahangszerelt Leica M modell egy full-frame formátumú CMOS-szenzort kapott, van benne egy nagyteljesítményű processzor, valamint egy Leica APO-Summicron M 50mm f/2 ASPH típusú objektív, azonban nem érdemes a megjelenésére várni, ugyanis csak egyetlenegy készül belőle külön az aukcióra.

leica-m-jony-ive-06

 

Newson és Ive felajánlásainak köszönhetően az árverésen több mint 40 egyedi design-al rendelkező egyéb műtárgyat is kalapács alá helyeznek, mint pl. egy 2012-es limitált szériás Range Rover-t, egy 18 karátos aranyból készült Apple EarPod-ot, egy Steinway & Sons Parlor Grand Piano-t , egy Dom Pérignon Œnothèque 1966 Magnum–ot, vagy épp egy Jaeger-LeCoultre Atmos “561” órát. A cél minden bizonnyal a korábbi 2008-as gyűjtés bevételének megdöntése lesz, ahol is több mint 40 millió dollárt sikerült összekalapozniuk Bono-éknak a jó ügy érdekében.

Kapcsolódó cucc: