Rogue Safari vakuturbó

By  | 

Egy kompakt vagy akár egy tükörreflexes gép beépített, felpattantó vakujának hatótávolsága elég szerény, általában 3-5 méter, ami egy szobában, család asztal körül fotózásához elég lehet persze nem tökéletes megoldás, már csak a direktsége miatt sem. Illetve a „hatótávolság” is relatív, ezért nem is méterben, hanem kulcsszámmal (GN) szokták megadni a vakuk erősségét. Az optimális rekeszérték a kulcsszám és a méterben kifejezett távolság hányadosa. Egy beépített vaku általában 8-15-ös kulcsszámmal, míg egy jobb külső vaku 30-60-as kulcsszámmal rendelkezik.

roguesafari2

Míg egy magas kulcsszámú külső vaku 50-150e Ft körüli árkategóriában mozog, addig az ExpoImaging által a napokban bemutatott Rogue Safari néven futó kiegészítő mindössze $35 (7.500 Ft). Természetesen nem helyettesíti egyik a másikat. A Rogue Safari a beépített vakura illeszthető és a villanófényt kisebb szórással egy kisebb területre összpontosítja, azaz nagylátószögű fotóknál nem igazán használható, 100 mm-nél nagyobb telénél viszont hasznos kiegészítő lehet. Mondjuk ha éjszakai szafari közben a terepjáróból állatokat szeretnénk fotózni, bár inkább kíméljük meg őket a fényágyú villanásától, ha lehet.

SafariRange_2

A gyártó szerint egy kisméretű beépített vaku hatótávolságát 3-5 méterről 20-22 méterre képes kiterjeszteni. A marketing szöveg szerint 8x nagyobb fényerőt eredményez, persze a crop faktorral számolva, azaz kisebb felületre vetítve. Érdekes kiegészítő, de elég szűk célcsoportnak, azoknak, akik 100 mm feletti telével lődöznek vakuval 10-20 méteres tárgytávolságra és nincs pénzünk egy magas kulcsszámú külső vakura.

roguepopup1

1 hozzászólás