Androidos fényképezőgép a Nikontól

By  | 

Az Android sikere töretlen és az operációs rendszer már régen túllépet a mobilokon, megtalálhatjuk már tabletekben, netbookokban, TV-kben sőt hatalmas várakozások mellett készül hamarosan az első Androidos konzol az Ouya is. Az Android platform fényképezőgépeken történő megjelenése egyáltalán nem meglepő, hiszen egy mobiltelefon esetében talán a második legtöbbet használt funkció a fotózás, a Wi-Fi kapcsolat pedig lassan alapnak mondható a kompaktok között, így eléggé adta magát a dolog.

A döntést a Nikon lépte meg elsőként és bemutatta az első Android 2.3 oprendszert használó kamerát, mely teljes hozzáférést biztosítanak a Google Play piactérhez, ahonnét bármilyen app-ot letölthetünk, telepíthetünk, de akár az emailjeinket, a Facebookot vagy a térképet is könnyedén csekkolhatjuk. Arról nem szólnak a hírek, hogy egy VoIP alkalmazással vészhelyzetben vajon lehet-e telefonálni is a fényképezőgéppel (mic + minimál hangszóró + Wifi adott, elvileg igen).

Mit jelent ez? Az előbb említett példák mellett képzeljük csak el, hogy utazás során mondjuk a DropBox app segítségével majdnem bármikor fellőhetjük a felhőbe a fotóinkat, így ha Nápolyban utolsó nap kést szegeznek a torkunknak, legfeljebb a fényképezőgépünk bánja, a fotók, emlékek megmaradnak. Vagy mondjuk karnyújtásnyira vagyis érintésnyire ott figyel egy Instagram a gépen, hamár minket is beszippantott az retro effektezési láz és nem érjük be a gép kínálta lehetőségekkel. De azért ne feledjük a fotósok 100 parancsolatát, attól még hogy Instagarmot használunk nem leszünk jó fotósok.

Mit tud a Nikon Coolpix S800c? Android 2.3 oprendszer, 16 megapixel, 25-250mm 10x zoom objektív ED üvegelemmel, vaku, 8 kép/mp sorozatfelvétel, 1080p videó, sztereó mikrofon, HDR funkció, Wi-Fi, GPS, 8,7cm-es OLED érintőképernyő. Várható árcetli: $349-os (80-100e Ft)

A Nikon a mai nap az Androidos Coolpix S800c mellett két másik nem Androidos kamerát is bemutatott. Az egyik a Nikon Coolpix P7700, amely az előd P7100-ast váltja, a Nikon válasza a Canon G1X-re és Fujifilm X10-re, a profi fotós másodlagos kamerája a DSLR mellett. 12,2 megapixel, 28-200mm 7,1x zoom, szuperfényes F/2.0-4.0 rekeszes objektív, RAW, 1080p videó, DSLR-hez hasonló tekerőgombok. Árcetli: $499 (115-150e Ft)

A másik, Nikon Coolpix S01 pedig a teljes Nikon kínálat legkisebbike lett. Szuperpici S-es méret, kisebb mint egy bankkártya: 7,5*5 cm (!), 100 gramm alatt mérlegel, fix 8GB háttértár, fix aksi, 10 megapixel, 29-87mm 3x zoom, 720p videó, 2,5-es LCD kijelző. Árcetli: $179 (40-50e Ft).
Mindhárom új kamera szeptemberben várható az új Nikon1 J2-vel együtt.

2 hozzászólás