Microsoft Kin

By  | 

A Microsoft Project Pink kódnéven futó titkos fejlesztés végtermékeként szerencsére nem egy rózsaszín szőrös valami pottyant ki, hanem két izgalmas, Kin One és Kin Two néven futó mobiltelefon, melyeket a Kin online szolgáltatás tesz teljessé.

A Microsoft Kin-nek esze ágában sincs az okostelefonokkal, üzleti készülékekkel vagy akárcsak az iPhone versenyezni. Egy nagyon jól behatárolt célcsoportot, felhasználási területet céloznak be és azt kell, hogy mondjam nagyon okosan és egyben jól is. A korosztály a 15-25, a mobil funkciói pedig a közösségi siteok gördülékeny használatára, tartalommegosztása vannak igazán kiélezve. A Kin-re ugyan alkalmazásokat nem lehet telepíteni, cserébe viszont a social media térben nagyon otthonosan mozog.

A Zune alapokon nyugvó mobil a Windows Phone 7 látványosra pimpelt kezelőfelületén egy közös, izgalmas feedbe gyűjti össze a haverok különböző csatornákon (Facebook, Twitter, Myspace stb.) ontott státuszupdatjeit, üzeneteit, emailjeit, sms-eit, kommentjeit, fotóit, videót, fájlokat stb. Ezeket az érintőképernyőn babrálva válogathatjuk le és böngészhetünk közöttük, míg ha saját magunk szeretnénk tolni a kontentOT, akkor csak elő kell csúsztatni a csinos sidekick alsó felében lapuló, egyébként jó minőségű QWERTY billentyűzetet.

Az egész koncepció az online Kin szolgáltatásban teljesedik ki. Mind a Kin 1 mind a Kin 2 folyamatosan (azaz a telefonszámla kímélése miatt 15 percenként) szinkronizál a központi szerverekkel. A belső memória mellett mindent adat online is gyűlik, még a telefonkönyvünk, kontaklistánk és személyes beállításaink is állandó tárolsára kerülnek, így ha egy jól sikerült buliban elveszítjük, vagy megzúzzuk a mobilt, csak egy új hardvert kell beszerezni, minden más egyszerűen leszinkronizálható.

Nézzük a hardvert! Mindkét mobil Microsoft telefonjának van beállítva, azonban azokat nagyrészben vagy teljesen a Sharp gyártja. A Kin One és a Kin Two közül előbbi az érdekesebb, izgalmasabb, míg utóbbi a nagyobb tudású.
A korábban Turtle, azaz Teknős kódnéven futott Kin One alakját tekintve egy lekerekített sarkú négyzet, egy jól megdizájnolt púderes doboz, igaz felnyitás helyett kicsúsztatni lehet. Méretét tekintve egy kezünkben elfér, de a QWERTY billentyűzet és az érintő képernyőre a kisebb modellről sem maradhatott le. A képernyő felbontása 320×240, 5 megapixeles kamerával és 4 GB memóriával érkezik.

Az eredetileg Pure munkanéven futó Kin Two valamivel nagyobb, 480×320-as kijelzővel, 720p HD videó rögzítésére alkalmas amúgy 8 megapixeles kamerával és 8 GB RAM-mal érkezik. A kicsúsztatható QWERTY billentyűzeten pedig már két kézzel/ujjal gépelhetünk.
Mindkető a nagyon ígéretes Nvidia Tegra alapokon fut. Ennek, feljavított Windows Phone 7 interfésznek és a Zune HD alapoknak köszönhetően a kezelőfelület érintésre izeg, mozog, zoomol, folyamatosan reagál, szinte feléled.

Ami az élményt és a marketinget illeti három hívószóba fogunk folyamatosan belefutni: a Loop, a Spot és a Studio.
A Loop alat értik a haverok aggregált élő hírfolyamát, melyek Live Tiles néven futó kis digitális mozaikdarabkánként jelennek meg a kijelzőn. Nincs külön Facebook vagy Windows Live app, minden erre a közös felületre van integrálva.
A Spot a kezelőfelület egyik érdekessége: egy zöld pötty, terület a kijelzőn, ahova csak be drag-and-droppoljuk a megosztani kívánt tartalmakat, majd eldöntjük, hogy milyen csatornán (MMS, Facebook, Twitter, mezei email stb.) és kikkel osztjuk meg. A mágikus zöld lyuk előcsalására egy valós zöld gomb is található a QWERTY billentyűzet alsó részén.

A Studio pedig a Kin online beteljesedése. Egy website, ahol minden infó folyamatos mentésre kerül. Egy a mobilnál nagyobb kijelzővel rendelkező, böngészőt futtatni képes kütyüvel (pl. netbbok) felcsatlakozva azokat tovább rendszerezgethetjük, illetve akár egy idővonalra is kivetíthetjük. Minden tartalomhoz pontos időpont és földrajzi koordináta (geotag) tartozik

A Zune Pass segítségével pedig 3G-n vagy Wi-Fi-n elérjük, mintegy iTunes alternatívaként a teljes Zune piactér zenei kínálatát, melyet letöltés nélkül, akár streamelve is hallgathatunk. Apropó iTunes! A mobilhoz egy Mac-kel szinkronizáló kliensszoftvert is kapunk, így iTunes zenéinket és iPhoto fotóinkat és áttolhatjuk simán Kin-re.
A Kin az első tesztek után nagyon pozitív visszhangot kapott a külföldi szaksajtótól, így érdemes lesz rá figyelni. A készülékek az USA-ban a Verizon kínálatában startolnak májusban, Európába pedig várhatóan a Vodafone fogja behozni valamikor ősszel. Árcetli még nincs, de a célcsoportot figyelembe véve nem szabad, hogy 40 ezer Ft-nál többe kerüljön. Videók a tovább után!