Zii EGG + Plaszma – Opensource iPod Touch a Creative-tól

By  | 

A Creative még az év elejei CES-en lebegtette meg először a Zii médiaplatformjáról szóló híreket. Akkor még csak az apró méretű, két magos, Zii ZMS-05 kódnevű processzor hallatott magáról, mely kis mérete ellenére igazi multimédiás izomprocesszor.

A Stemcell architektúrát (őssejt-számítás) alkalmazó, 24 egységből felépülő processzor a gyártó állítása szerint 8 GFLOPS teljesítményen pörög és kiválóan alkalmas kis hordozható (PDA-k, GPS-ek, médialejátszók stb) eszközök meghajtására. Igazi erejét leginkább multimédiás alkalmazások futtatásakor csillantja meg. A SIM-kártya méretű lapka könnyedén megbirkózik a full HD videó dekódolásával vagy 3D játékok, alkalmazások erősen számításigényes, izzasztó feladatával.

A mai bejelentéssel pedig kezd összeállni a kép. Már nem csak pici, de erős proci van, hanem egy Plaszma (mintha csak egy magyaros elírás lenne, de nem) néven futó és Android alapokra épülő saját oprendszer és SDK (fejlesztői környezet), illetve megjelent maga a hardver, a kütyü is kézzelfogható valóságában. Az egészet egy rövid hasonlottal egy open source iPod Touch-ként definiálhatnánk, ami ugyancsak izgalmas távlatokat nyit.

Nézzük, mit tud a kütyü. 3,5 collos 320*480 pixeles 10 ponton érzékeny multitouch érintőképernyő, OpenGL ES és Flash lite támogatással, nagyfelbontású video lejátszással, ami a HDMI kimeneten keresztül 1080p-ben a falra akasztott plazmára is kiköthető. A cuccban a Creative X-Fi audioprocesszora gondoskodik a kiváló hangminőségről. A kütyüben még helyett kapott egy GPS vevő, egy három tengely mentén érzéken gyorsulásmérő, 32 GB belső memória és egy SD kártya slot. Aztán van itt még 256MB RAM,  32MB Linux kernel boot ROM, HD és VGA kamera fotózáshoz, videózáshoz vagy webkameraként Skypehoz. Végül, ami a kapcsolódási lehetőségeket illeti találunk rajta WiFi-t, Bluetooth 2.1-et+EDR, viszont hiába az Android alapok a készülék hiányzik mindenféle GSM support, azaz telefonálni nem fogunk vele, legfeljebb IP alapon. Méretei: 115*62*12 mm és 108 g az 1200mAh Li-Ion aksival együtt.

Persze legfontosabb mindenekelőtt az Android OS és a fejlesztői csomag. A Creative is ennek értékesítésére gyúr most az elején. Ha valaki $399-ért (78 900,- Ft) megveszi a Plaszma Starter Kit-et (a fejlesztő csomagot), akkor ingyen hozzávágnak egy Zii EGG-et, ami önmagában később majd $199 (38 900,- Ft) körüli áron várható.

Végre valami izgalmas történés iPod/iTouch konkurencia vonalon! További fotók, demo videó a tovább után!