HP Spectre X2 hibrid teszt

By  | 

Egy rendkívül csinos, jól összerakott, prémium kategóriás, okos megoldásokkal felvértezett ultrabook-tablet hibridet kaptunk tesztelésre, amiben egy Intel i3-as proci ketyegett. A 13,3”-os full HD érintőkijelzős tablet és a kapcsolódó alu chiclet klaviatúra tökéletes összhangot alkotnak, első ránézésre, mintha nem is hibrid lenne, hanem egy klasszikus notebook, ami ez esetben dicséretnek számít. Kedvenc tulajdonság: teljesen passzív hűtés, nincs venti, tökéletes csend.

hp_spectre_x2_teszt_05

Unboxing, fizikai paraméterek, megjelenés

A mindössze 1,99 kg-os eszköz összecsukott állapotban 18 mm vastag (Macbook Air kategória), ami a végek felé keskenyedő szélek miatt még karcsúbbnak tűnik. A súlyelosztás, akárcsak egy F-1-es gép esetében szinte tökéletes: 1 kg az összes hardvert, 13,3”-os érintőkijelzőt és egy 3 cellás 33 WHr aksit tartalmazó tablet rész, és pont ennyin mérlegel a 2 cellás 18 WHr aksit is magában foglaló nagyon jó minőségű, jó fogású, masszív alu billentyűzet / dokkoló. (Az aksiidőről majd később.) A chiclet klaviatúra szép tágas gomb-közökkel készült és természetesen kapcsolható háttérvilágítással. A billentyűzet stabil, csúszásmentes gumi lábakon áll, ha pedig felnyitjuk a kijelzőt, akkor hátul kicsit megemelkedik, így biztosítva az ergonomikus dőlésszöget.

hp_spectre_x2_teszt_02

A 6,9 mm vékony tablet, grafitszürke motorháztetején egy nagyméretű HP logó csillog. Ha felnyitjuk a fedelet és szembe ülünk a géppel, akkor a hátlapon jobb felül található ki-be kapcsoló gomb, míg bal oldalt a hangerőállító. Igen, rendes fizikai hangerőszabályzó gombot kapott, nem csak az FN billentytűkkel vagy szoftveresen szabályozhatjuk. Ha pedig hirtelen nem tudnánk, hogy jobb vagy baloldalt nyomjuk meg a hátlapot a hangerő állításhoz, akkor a front káván figyelő beataudio logó ezt nyomban egyértelműsíti.

hp_spectre_x2_teszt_11

A kijelzőt, tabletet a Windows logó alatt figyelő tológombbal lehet kioldani, akár működés közben is. A 13 collos gép valamivel nagyobb, mint egy A4-es lap: 340 x 230 mm. A kijelző visszapattintásra és rém egyszerű, ehhez még a gombot sem kell használnunk. A stabilitás érdekében 3 ponton kerül rögzítésre.

Gyönyörű gép, minőségi anyaghasználat, öröm ránézni, kézbevenni. Ha választáskor fontos a design, megjelenés, akkor mindenképpen érdemes szemügyre venni, mint lehetőséget.

Kijelző

13,3”-as (33,8 cm) képátlójú, csillogásmentes Radiance IPS FHD LED-es hátsó megvilágítású (1920 x 1080) érintőképernyő, 280 lux fényerővel, 10 pontos multitouch érintésérzékeléssel. Kiváló, éles kép, telt színek, széles betekintési szög. Viszont ha nem is csillog, kicsit azért tükröződik. Ami fura volt, hogy a Win8 start képernyőn tűéles volt minden, viszont böngészőben nem voltak éppen makulátlanok a betűk, amit lehet valami szoftveres nagyítás idézett elő és, amit nem sikerült kikapcsolnom, a beállításoknál 100% zoom és közepes betűméret szerepelt. Böngészőn kívül mindenhol máshol rendben volt. Lehet a Win8 szándékosan nem szereti a Chrome-ot.

hp_spectre_x2_teszt_13

Aksi, üzemidő

Ahogy korábban írtuk, az optimális súly és üzemidő elosztás miatt a tabletbe egy 3 cellás (3 WHr), míg a dokkolóba egy 2 cellás (18 WHr) aksi került. A rendkívül takarékos Intel Core i3-4012Y procinak és az integrált Intel HD 4200 grafikus procinak köszönhetően a tablet átlagos webes böngészős, emailezős, irodai munka üzemmódban majdnem hat órát kb. 5 óra 50 percet bírt, míg a dokkoló kb. plusz másfél órával 7:20-ra tudta kitolni, ami ugyan elmarad a 9:45-re ígért katalógusadattól, de elég arra, hogy egy ebédszünetet beiktatva végigbírjon egy 8 órás munkanapot, ami szép.

hp_spectre_x2_teszt_10

Hűtés, zajszint 0 dB

Számomra kényes és kritikus téma. Másfél évvel ezelőtt (2012. Karácsony), amikor új laptopot kerestem sehol sem találtam passzív hűtéses ultrabooot. És tudjuk, hogy akár milyen csendesnek (19-24 dB) is írja a specifikáció, ez csak papíron, az első héten és proci terhelés nélkül igaz. Ha van benne venti, mozgó alkarész, akkor az fél év múlva úgy fog süvíteni, nyüszíteni, hogy mindig hatalmas megkönnyebbülés, amikor leáll, mint a hűtő az amerikai konyhás garzonokban, ahol egy légtérben kell aludni vele.

A HP Spectre 13 x2 esetében viszont a mérnökök végre meglépték a csodát. Az első win8-as hibrid teljesen passzív hűtéssel. Ventilátor és a velejáró zaj, zúgás szevasz! Természetesen más mozgó alkatrész sem figyel a gépben, így winyó helyett is egy 128GB-os SSD funkcionál háttértárként.

Biztos melegszik, besülnek az alkatrészek és az ölünkbe olvad, gondolhatnánk, de nem! Végig valamivel szobahőmérséklet körül maradt, kívülről mérve 25-28 fok és csak egy masszívabb stresszteszttel lehetett megizzasztani, de így csak egy pontot találtunk a kijelző/tablet hátlapján, ahol megközelítette a 36-37 fokos testhőmérsékletet, ez volt a maximum, ami sikerült kierőszakolni, feljebb nem ment, tojást nem fogunk rajta sütni. Kimondhatjuk, hogy a teljes mértékben passzív hűtés, ellenére egyáltalán nincs túlmelegedés

hp_spectre_x2_teszt_03

Teljesítmény

intel-logo-2

Az első meglepetés bebootoláskor ér. Nem tudom milyen SSD figyel a gépben, de a Windows 8.1 indítás átlagon felül teljesített, alig 10 mp alatt eljutottunk a kezdőképernyőig.
Ami a procit illeti az Intel negyedik generációs Haswell sorozatú ultra alacsony feszültségű (ULV) cpu-ja ketyeg. Az Intel Core i3-as (4012Y, 1.5 GHz, 3 MB L3 cache, 2 mag) procija mellett a gép elérhető az erősebb i5-ös (4202Y) CPU—jával is, csakúgy, mint a 128 GB mellett 256 GB SSD konfig is választható, a 4 GB 1600Mhz DDR3 RAM helyett pedig nyolcat is kérhetünk. Mindegyik kivitelben az Intel integrált HD 4200-as grafikus processzora dolgozik.

A bő egynapos berepülés alatt sajnos nem volt idő alapos teljesítménytesztelésre, így csak külföldi site-ok Intel Core i3 4012Y benchmarkjaira hagyatkozhatunk. A tesztelt irodai alkalmazások, böngészés, multitasking, videólejátszás gond nélkül hasítottak (szép is lenne, ha nem így lenne). Az erőforrás-igényesebb szoftverek közül az előtelepített Adobe Lightroomot 5-öst sikerült pár nagyobb méretű kép állítgatásához kipróbálni, gond nélkül futott.

hp_spectre_x2_teszt_04

Audio, hang

A fizikai hangerőszabályzó gomb, illetve a káva bal felső sarkában figyelő Audio Beats magas elvárásokat vetített elő, amit viszont sajnos nem hozott a Spectre X2. Szól, de csak átlagosan, igaz a 6,9 mm vékony, a hangszórókat is magába foglaló fedőlapból, tabletből csoda lenne gyomorzós basszusokat előcsalogatni.

hp_spectre_x2_teszt_12

Csatlakozók, érzékelők, webcam

Csak gyorsban felsorolás szinten a portok: 2 db USB 3.0, 1 db HDMI, egy microSD olvasó, kombinált fejhallgató/mikrofon jack. Kapcsolódások: WiFi: Intel 802.11ac (2×2) + Kombinált Bluetooth 4.0 (LAN nincs)
Továbbá egy 2 MP-es elülső oldali HP TrueVision FHD webkamera két beépített digitális mikrofonnal.

hp_spectre_x2_teszt_07

Verdikt:

Pro

  • 2in1: ultrabook + tablet (közel ultrabook teljesítmény egy tabletben)
  • hangtalan, teljesen néma! (passzív hűtés + SSD) nem melegszik
  • ULV Intel proci, jó üzemidő, dupla aksi
  • megnyerő design, minőségi anyaghasználat, premium kivitel
  • háttérvilágított alu, chiclet billentyűzet
  • kiváló full HD IPS kijelző

Kontra

  • árcetli (br.319.000 Ft-tól)
  • a tablet rész önmagában kicsit nagy

Saját fotók, egy Canon EOS-M digicammel készültek:

3 hozzászólás