Vírusölő robotokkal fékezik az Ebola-járványt

By  | 

Az ebola vírus elleni vakcina kifejlesztése mellett egy robot segíthet a járvány legújabb hullámának megfékezésében, ami Nyugat-Afrikában eddig már többezer halálos áldozatot követelt, jelenleg pedig már az USA-ban és az EU-ban is kezdi szedni áldozatait.

xenex-device

A ’Little Moe’ névre keresztelt vírusölő robotot a San Antonia-beli Xenex vállalata fejlesztette ki még 2010-ben elsősorban abból a célból, hogy egy-egy szobát percek alatt vírusmentessé tegyenek, és a jelek szerint olyannyira bevált, hogy az USA-ban már jelenleg is 250 kórházban és egészségügyi intézményben hasznosítják, köztük abban a dallasi kórházban is, ahol az Amerikában elsőként jelentett ebolás beteget kezelték.

xenex-infection-system-robot

Az R2-D2-ra hajazó robot technikája az, hogy 1.5 másodpercenként egy közel 3 méteres sugárban szórja szét a speciális UV-fényt xenon nemesgáz felhasználásával, ezzel pedig a vírus DNS-ét roncsolja a Napból érkező röntgensugarakhoz hasonlóan.

A négy keréken guruló vakus megoldás önmagában nem újdonság, hiszen már a 70-es évek óta alkalmazzák, ám ezúttal nem higany alapú égőt, hanem már egyáltalán nem toxikus xenonlámpát használnak a Nap fényénél 25.000-szer erősebb UV-sugaras impulzusokhoz, és így kiválóan sterilizálják a fertőzésgyanús helyeket.

xenex_03

Mindössze 2 perc alatt ebolamentessé teszi a szobát, míg a többi vírussal (pl. MRSA, C.diff, norovírus, influenza) 5-15 perc alatt végez, és több tanulmány is visszaigazolta, hogy a xenonvakus robot a hagyományos fertőtlenítő módszerekhez képest 20-szor hatékonyabb védelmet biztosít a veszélyes kórokozók ellen.

xenex-disinfection-ebolabot-up-close

Az 1976 óta pusztító ebola vírusnak számos törzse van, ami mind eltérő mértékben veszélyes az emberre, a legagresszívabb törzs közel 90%-os halálozási aránnyal rendelkezik, ehhez képest a mostani hullám 50% körül alakul. A vérrel, illetve szervek és egyéb tesnedvek útján fertőző betegség eleinte a klasszikus vírusfertőzés tüneteit mutatja láz, fejfájás, gyengeség és izomfájdalmak formájában, de később jelentkeznek a vérzéses lázra jellemző tünetek is, hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység lép fel, végül többszervi elégtelenség és keringési sokk alakulhat ki. A rendkívül gyors (2-21 nap) lefolyású vírus ellen így a 104.000$-t érő (~25 millió Ft) masina jelenti az egyik leghatékonyabb megelőzési módot a kórházi ápolás során.

Ebola Virus

1 hozzászólás