Az anti paparazzi szemüveg arcfelismerő szoftverek ellen is véd

By  | 

Ha Roman Abramovich orosz oligarchához hasonlóan nincs éppen 220 milliárd forint készpénzünk egy anti paparazzi és rakéta-elhárító rendszerrel felszerelt gigayacht beszerzésére, akkor lényegesen olcsóbb móka lehet az a szemüveg, ami meggátolja, hogy felismerhető fotónk készüljenek rólunk a buliban.

avg_szemuveg_arcfelismeres_ellen_03

A szemüveg kétféleképpen tudja bevédeni az arcunkat: egyrészt csak a kamera számára látható infravörös nyalábokat bocsát ki, másrészt a fényvisszaverő elemekkel díszített keret visszavillantja a vakut a fotós szemébe. Persze ez utóbbi megoldás csak erős fényben vagy vaku használata mellett működőképes.

avg_szemuveg_arcfelismeres_ellen_01

A szemüveg koncepciót a vírusirtójáról és internet-biztonsági megoldásairól ismert AVG mutatta be, amivel egy újabb Nagy Testvér problémára próbál rávilágítani. A cég szerint egyre inkább aggódhatunk a napról-napra intelligensebbé váló automatikus arcfelismerő szoftverek miatt.

facebook_facial_recognition

Gondoljunk csak a Facebook DeepFace algoritmusára. Percenkét szórjuk fel a fotókat, selfieket a Facebookra, miközben az vagy bármely más kereső simán beazonosít minket, a fotóban figyelő EXIF infók (dátum, geotag stb.) adatok alapján pedig simán megmondja, mikor hol jártunk, esetleg azt is, hogy kivel. Nem hiába homályosítja el adatvédelmi okokból a Google StreetView is az autók rendszámait és a járókelők arcszerkezetét.

avg_szemuveg_arcfelismeres_ellen_04

Szóval továbbra is óvatosan, hogy hol és mit osztunk meg magunkról, az utcai térfigyelő kamerák miatt meg nem is feltétlenül kell megosztanunk, a Nagy Testvér figyel, a Big Data meg dolgozik a háttérben.