DARPA Falcon HTV-2: Bp-London 4 perc

By  | 

A tavalyi sikertelen kísérlet után ma reggel ismét útjára bocsátották a DARPA által fejlesztett Falcon HTV-2 kódnevű hiperszonikus robotrepülőt, mely pilóta nélkül a Föld bármelyik pontjára képes 60 percen belül eljuttatni egy 4-500kg-os rakományt, legyen az akár egy atombomba. A DARPA projektet az amerikai védelmi minisztérium pénzeli, így a gép nyíltan katonai célokra készül. Büdzsé is van mögötte rendesen, eddig $302 milliót toltak a buliba (kb. 60Mrd Ft). A DARPA egyébként még olyan fejlesztéseken pörög, mint a vezető nélküli autó (melyből versenyt is rendeznek minden évben), repülő tengeralattjáró vagy a birodalmi lépegetőre hajazó rettenet BigDog biomechanikus harcikutya (kötelező videó, akinek eddig nem volt meg).

Lassan leválik a Minotaur IV hordozórakétáról

Visszatérve a Falcon HTV-2-re. Ma reggel a kaliforniai Vandenberg Air Force bázisról lőtték ki egy Minotaur IV hordozórakéta segítségével. Leválás után a kb. személyautó méretű (360 cm hosszú) hiperszonikus robotrepülő utazósebessége 21 000 km/h (kb. 20 Mach), közel tízszerese egy MIG-25-ösnek. A légkörbe visszaérve pedig 800 C fokos hőmérsékletet kell elviselnie a külső héján.


A tavalyi sikertelen kísérlet után sok finomhangoláson van túl a gép, többek között állítottak a súlypontján, az ereszkedése szögön, szárnyakon. De úgy néz ki ez kevésnek bizonyult. A reggeli kilövés után a Minotaur hordozórakétáról sikeresen levált, de kb. 9 perc múlva nyomát vesztették. Indulnak megkeresni a fekete dobozt valahol az óceánban. A szériagyártás egyébként csak 2025-ben indulna meg, így még van bőven idejük és valószínűleg pénzük is, hogy még párszor nekifussanak.


Ennek ellenére azért több „világelső” címet is begyűjtött:

  • Folyamatosan fogta, egyszer sem veszítette el a GPS jelet miközben 5,76 km/mp sebességgel zúzott
  • Folyamatos oda-vissza kommunikáció a rettenet sebességgel száguldó géppel
  • Hatásos Reaction Control System (RCS) értsen ez alatt mindenki, amit akar
  • Eddigi legkomolyabb műszerezettség, adatgyűjtés, amit hiperszonikus tesztrepülésen bevetettek

7 hozzászólás