A robotkőműves 2 nap alatt felhúz egy házat

By  | 

Ausztrál mérnökök gépesítenék, ha nem is a legősibb, de az egyik legrégebbi mesterséget. A falazó robotot Hadrianus római császárról nevezték el. Nem véletlenül, hiszen békepolitikájának részeként inkább passzív védekezésre rendezkedett be, ő építette a híres limest, a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonalat, amelyet több helyen is falakkal, tornyokkal erősítettek meg.

falazo-robot_00

A falazógép óránként 1000 téglát tud a helyére pattintani két tized milliméter pontossággal (viszonyításképpen a tavalyi kőműves világbajnokság győztese 743 téglával nyerte a 60 perces számot).

komuves-bajnoksag_03

A beprogramozott épületalaprajz segítségével minden egyes tégla pontos helyét ki tudja számítani, 8,5 méteres csápjaival pedig megfelelő mennyiségű kötőanyagot is pumpál közéjük. Napi 24 órában folyamatosan képes dolgozni, szilva pálesz és sör helyett pedig áramot fogyaszt.

falazogep-fastbrick-hadrianus_01b

Egy átlagos 3 szobás családi ház teljes falazatát mindössze két nap alatt képes felhúzni, egy év alatt pedig akár egy kisebb falut vagy nagyobb lakóparkot is képes felépíteni.