250 éves Gaultier konyak lötyög az Armin Strom luxusórájában

By  | 

A Guinness rekordok könyve szerint a világ legrégibb konyakja a Cognac Gaultier 1762, amit az italritkaságokra specializálódott lengyel Wealth Solutions szerzett meg 59.500 dollárért (kb. 16 millió Ft) még egy 2014-es new yorki aukción. Tibi atya biztos azonnal felszippantotta volna, de a gyűjtők egészen 2015 októberéig vártak a palack kinyitásával és akkor is csak azért pattintották fel az üveget, hogy beleszagoljanak, majd hét kisebb üvegcsébe széttöltögessék, mielőtt ismét lezárták. Cipőtalp vagy fakanál helyett fehérkesztyűs technikával nyitották:

A Wealth Solutions igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a hét üvegcse közül az egyiket elküldi a svájci óramanufaktúra az Armin Strom részére és megbízza a céget 40 darab olyan limitált szériás luxusóra elkészítésére, amelyek mindegyikébe jut pár csepp a konyakritkaságból.

Az óragyártásban ehhez hasonló stratégiát eddig csak a szintén svájci Romain Jerome folytatott DNA luxusóra sorozatával, amelyek készítésénél olyan ritka és nehezen elérhető anyagokat használtak fel, mint egy darab a Titanic-ról, egy darab a new yorki Szabadság-szoborból, vagy egy marék homok a holdról, esetleg egy kis hamu az izlandi Eyjafjallajökull vulkánból.
Az Armin Strom órában a pár csepp konyaknak egyébként semmi funkciója, nem forognak tőle jobban a fogaskerekek, meginni sem lehet és öngyilkosságra sem alkalmas, mint mondjuk egy arzénos gyűrű. Ha funkciója nincs is, ott a sztori, ami eladja. Annyira, hogy a 40 darab számozott példány, már a Baselworld megnyitója előtt egytől-egyig elkelt.

Armin_Storm_Cognac_ora_06

És hogy mennyiért? Csak tippelni tudunk. Az eddigi készült legdrágább Armin Strom óra, a szintén rosé arany óratokos One Week Fire árcetlije 45.500 dollár, ebben pedig ott figyel a világ legrádrágább konyakja is, igaz csak pár csepp. Így bátortalan becslés alapján is alsó hangon 60.000 dollárt (16M HUF) fizettek ki a fanatikus gyűjtők az Armin Strom Cognac óráért.

Armin_Storm_Cognac_ora_05

A sikeren felbuzdulva hamarosan érkezik és már előrendelhető a Barbadosról származó 1780-as 69%-os Harewood rumot tartalmazó Rum Watch is.