Phonebloks: moduláris mobil

By  | 

Dave Hakkens holland dizájner ötlete alig 24 órája kezdett el terjedni az interneten, de a Lego kockaként, modulárisan építhető, bővíthető mobiltelefon-koncepció Youtube videója már több mint 4 millió megtekintésnél jár, rengeteg like-kal is kommenttel.

phoneblok-lego

Az elsőre világmegváltónak és jól kidolgozottnak tűnő koncepció viszont szerintem úgy rossz, ahogy van, legalábbis a dizájner által felvázolt problémára nem kínál megoldást. Az alapfeltevés ugye az, hogy a mobilunkat fél, egy, max. 2 éven belül lecseréljük és ezzel rengeteg e-hulladékot termelünk. Mennyivel jobb lenne, ha csak azt az alkatrészt kellene kicserélni, ami a szűk keresztmetszetet okozza. Belassult a mobil? Upgradeljük csak a procit. Alacsony felbontás, cseréljünk kijelzőt. Nincs szükség bluetooth-ra vagy NFC-re? Felszabadul egy kis hely, tegyünk bele nagyobb aksit, mondja a dizájner.

phonebloks-800x410

Ha nem akarunk egy adott márkánál leragadni, akkor ez azt feltételezi, hogy a gyártók többsége beszáll a buliba és vehetünk majd Snapdragon procit, retina kijelzőt, Harman Kardon hangszórót, Dlink wifimodult stb. Ez a PC-k esetében működött és a mai napig működik is. Ha nem mennek az új játékok és a videókártya a szűk keresztmetszet eladjuk Vaterán és veszünk egy újat, akár más márkát, ami eddig volt. Azonban ezzel legalább annyi e-hulladékot termelünk, mintha az egész gépet tartanánk meg 2-3-4 évig, mert minden alkatrészt gyakrabban cserélgetjük, mert megtehetjük.

Schermata-del-2013-09-11-105104

De a legnagyobb probléma, amire a dizájner nem gondolt, az pedig pont a dizájn! Egy PC esetében az alkatrészeket elrejtjük egy nagy szürke dobozban az asztal alatt (oké, modding stb. kivétel), míg a teló esetében sokkal fontosabb hogy néz ki. Most egy szögletes mobilt tervezett, szögletes téglatest formájú alkatrészekkel, de mi van ha nekem egy lekerekített sarkú, íves mobil tetszik? Mi fog tetszeni 1 év múlva? Ráadásul a mobilok esetében folyamatosan megy a verseny a legvékonyabb, legkönnyebb, legnagyobb felbontású stb, címekért. Tanulmánynak érdekes, de a gyakorlati megvalósítását elképzelhetetlennek tartom. Vennétek ilyen mobilt? Videó+Galéria:


.

18 hozzászólás