Forcefeedbackes séftréner és főzőszimulátor

By  | 

A konyhaművészet, akárcsak a legtöbb képesség, csak hosszas gyakorlással sajátítható el tökéletesen, a szakács vagy ne adj Isten séf titulusig pedig odakozmált sütikkel és cipőtalp állagú húsokkal kikövezett rögös út vezet. A sok gyakorlás közben pedig rengeteg értékes alapanyag, étel megy a kukába, vagy jobb esetben, a „mindenki egye meg amit főzött” alapon a kuktanövendék tányérján landol vacsorára.

A Tokiói Technológiai Intézet kutatóinak legújabb találmánya a főző-szimulátor. A botrányos kinéző  hitech szerkezet egy virtuális tűzhelyből egy serpenyőből és spatulából áll, melyek segítségével a serpenyőbe vetített virtuális húsokat és zöldségeket sütögethetjük nagyon is valósághűen.

A serpenyő forcefeedbackes, akárcsak egy valamirevaló versenykormány, azaz érezzük a hús súlyát, a serpenyőt billegetve átcsúsztathatjuk az egyik feléből a másikba, full 3D vezérelhetjük, vagy a spatula segítségével megfordíthatjuk vagy megkeverhetjük a tartalmát. A hús súlya mellett érezzük a hőmérsékletet is, illetve a legfontosabb, hogy a fizikai elváltozásokat is azonnal látjuk.

A szimulátor célja, hogy a szakácstanoncok azonnal, lássák és érezzék, hogy milyen hatással vannak az egyes sütő-főző technikák, a hőmérséklet és az idő az egyes alapanyagokra. Nyilvánvalóan egy 10 percig lassú tűzön sütött hús teljesen másképpen fog kinézni, mint egy nagylángon 6 percig sütött hús. A rendszer a hőhatások mellett az ételt nedvességtartalmát is szimulálja, akár azt ha valami elpárolog, ezáltal a kaja elkezd kiszáradni, de azt is, ha valami levet ereszt. Mindezt közel tökéletes vizuális visszajelzéssel meg is jeleníti. Mutatja, ahogy a vörös hús elkezd fokozatosan barnulni vagy ahogy a zöldségek sötétülnek, összemennek, illetve megváltozik a textúrájuk.

Egy jól sikerült étel szempontjából viszont alapvetően fontos dolgot biztos nem tud szimulálni: ez pedig a kóstolással járó ízlelés. Nem lehet közben felpattintani egy üveg bort, a felét a kajára önteni, a másik felét közben meginni. Nem reprodukálja a szagokat, illatokat. És nem tanít meg arra, hogy a főzés után van egy fájdalmasabb szakasz is, amit mosogatásnak rendrakásnak hívnak, bár egy séfnek ez utóbbi valóban nem tartozik a munkaköri leírásába. Gyerekeknek viszont mégis jó lehet, hiszen égési sérülések veszélye nélkül tudnak olyan dolgokkal kísérletezni, mint a nagyok. Karácsonyra forcefeedback főzőszimulátort valaki? Made in Japan. Videó a tovább után!