GPS alapján lövi be az időzónát az új Seiko Astron karóra

By  | 

Az Astron a Seiko jól beáratott kvarcórás termékvonalának számít már 1969 óta, de a Baselworld kiállításon 2012. elején bemutatott GPS Solar modell már fényévekkel előzi az korábbiakat: a napelemekkel üzemeltetett óra beépített GPS-modullal rendelkezik, ami a Föld bármely pontján pontosan belövi viselőjének a pozícióját, majd automatikusan a helyi időre állítja át a mutatókat a jelenleg hivatalos 39 időzóna bármelyikében.

seiko.astron.gps_.watch2

A 47 mm-es átmérőjű óralap egyáltalán nem szokványos, de a 16,5 mm vastag időmérőnek kellően nagy felületen kell gyűjtenie a a napfényt, hogy ellássa energiával az egyébként szintén nem kevés helyet foglaló GPS-egységet, de a fogyasztása szerencsére elég alacsony, egy napos üzemeléshez elég neki 6 percnyi napfény, full feltöltéshez pedig 65 órányi napozás szükséges.

seiko.astron.gps_.watch_-1

Az analóg kvarcórákhoz hasonlóan megvan a óra-perc-másodpercmutató hármas, az aktuális dátumot megjelenítő számláló 3 óránál található, 6 órás pozíciónál pedig egy 24 órás számlap is helyet kapott.

10 óránál egy többfunkciós indikátor színesíti az összképet, ami elsősorban a töltöttségről ad bővebb információt (E, mint Empty és F, mint Full feliratokkal), a daylight savings time (DST) kapcsoló és a repülő-üzemmód állapotjelzői láthatóak rajta, illetve a műhold-kapcsolat pontosságát mutatja aszerint, hogy éppen 1 vagy 4-nél több műholdhoz csatlakozik egyszerre.

seiko-astron-watch04

Ez utóbbi abból a szempontból fontos, hogy 1 műholdhoz csatlakozva bizony manuálisan kell még beállítani magunknak az időmérőt, csak 4-nél több szatellit-kapcsolat esetén automatikus az időzóna-választás, mindenesetre naponta egyszer azért mindig megpróbálja frissíteni a pozíciót, a megfelelő jelerősségről pedig a másodperc-mutató fog infót közölni az Y és N (yes/no) betűkre bökve.

seiko-astron-watch03

A 146 g súlyú, rozsdamentes acélból készült és tükröződésmentes zafírüveggel ellátott Seiko Astron GPS óra alapára 2.300$ (~522.000 Ft), de limitált kiadásban kapható belőle titán foglalatú változat is 3.850$-ért (~874.000 Ft).