Felix Baumgartner – sztratoszféraugrás 36km magasról hangsebesség felett

By  | 

(Frissítve: 2012.10.14. 20:20: 39km-ről ugrott. Sikeresen földet ért!) Felix Baumgartner október 8-án futott, vagyis ugrott volna neki Joe Kittinger 1960-as rekordjának. Kittinger 52 évvel ezelőtt, az akkori technológiák és fél évszázaddal ezelőtti védőfelszerelésekbe bújva 31,3 km magasról indított egy szabadesést, mely sikeresen landolt. Ráadásul úgy, hogy az volt élete mindössze 33. ugrása, így kifejezetten tapasztaltnak sem volt mondható, inkább bátor. Baumgartner okt.8-i és másnapi rekordkísérletét is meghiúsította az időjárás, az erős, túl nagy kockázatot jelentő szél, pedig az ejtőernyős már megitta az utolsó turmixot és bekötözték a kapszulába, de magyar idő szerint nem sokkal este 8 előtt lefújták a küldetés, új időpontot pedig még nem tűztek ki.

A teljes küldetés 5 órát vesz igénybe, melynek jelentős részét az ultra hitech kapszulában a hatalmas meteorológiai ballonnal történő emelkedés teszi ki. Maga a szabadesés csupán 5,5 percig tart, ennyi ideig tart majd 36.000 méterről 1.500-ig zuhanni, ahol Felix kinyitja az ejtőernyőjét, majd további 15 perc múlva landol. Az 5,5 perces zuhanás egyben a leghosszabb szabadesésben töltött idő rekordját is jelentené, Baumgartner eközben átlépi a hangsebességet (szintén a világon először) és 1100 km/h sebességgel rombol majd lefelé a -60 fokban.

A 43 éves osztrák Felix elég masszív ugrós, extrémsportos múlttal rendelkezik. 16 éves korában ugrott először, az osztrák hadsereg egyik ejtőernyős egységének volt a vezetője. Ő tartja a legmagasabb és a még veszélyesebb legalacsonyabb bázis ugrás világrekordját is. A legmagasabbakat a Petronas (Kulala Lumpus) és a Taipei 101 (390 m) tornyokból követte el , míg a legalacsonyabbat a riói Krisztis-szobor tetejéről mindössze 29 méter magasról. Talán legemlékezetesebb mutatvány pedig az volt, amikor 2003-ban szénszálas wingsuitban átrepülte az angol csatornát. 36 km magasról ugyan még nem, de 29,5 km magasról már hajtott végre sikeres ugrást. Ekkor „mindössze” 862 km/h sebességre gyorsult, így a hangrobbanás elmaradt.

A 63 éves francia Michel Fournier is évekig készült egy ennél is magasabbról 40 km-ról történő ugráshoz, aztán ki tudja miért, lehet, hogy csak szponzorok és pénz hiányában végül nem került sor a 2002 óta tervezgetett sztratoszféraugrásra.

Felix Baumgartner rekordkísérletét élőben majd itt lehet követni: sztratoszféraugrás 36k, ha kitűzik az új időpontot

www.redbullstratos.com/live/, Twitter legalább bírja: twitter.com/RedBullStratos/

6 hozzászólás