2mp-es F1 kerékcsere rekord lassításban

By  | 

A Red Bull csapat világrekord 2,05 másodperc alatt cserélt kerekeket a Malajziai Nagydíjon. Az istálló saját méréséről van szó, miszerint ötször is megdöntötték a McLaren által tavaly felállított 2,31 mp-es rekordot. A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel és az ausztrál Mark Webber első kerékcseréje egyaránt 2,13 mp alatt zajlott le, majd Webber további boxkiállásai 2,05 majd 2,21 és 2,26 másodpercig tartottak. Most ezt nézhetjük meg lassításban, ahogy 18 ember rárepül a beérkező versenyautóra és tökéletes összhangban picivel több mint 2 mp alatt elvégzik a melót.

Sebastian_Vettel-F1_GP_Malaysia

2010 óta a verseny közbeni tankolás tilos, viszont a futam alatt a versenyzőknek legalább egyszer ki kell állniuk a boxba. Itt gumit cserélhetnek és kisebb javításokat is végezhetnek az autón. A jelenlegi szabályozás szerint a futam során a kétféle gumikeverék mindegyikét használnia kell a versenyzőnek legalább egyszer (kivételt képeznek az idő előtt leállított és az esős versenyek).

pitstop-vettel-malasia

Egy szabályos boxkiállásnál 18 csapattag van jelen. (A második fotón mintha 19-en lennének…) Kettő az autó felemelését végzi, három ember jut egy-egy kerékre, szintén kettő a tisztításra és a boxkiállás végének jelzésére. Utóbbit nyalókás embernek szokták hívni a kezében tartott tábla alakja miatt.