Sztratoszféraugrás 40 000 méterről 1790 km/h-val – merész

By  | 

Kis ugrás az embernek, nagy ugrás az emberiségnek. Vagy fordítva? Idén nyáron, augusztusban, egy überdurva rekordkísérlet indul Franciországban és ha minden sikerül, akkor Kanadában ér véget. Michel Fournier (63), a francia hadsereg visszavonult ejtőernyősénének úgy látszik nincs már vesztenivalója, átlépte a nyugdíjkorhatárt, így sztratoszféra ugrásra készül. Igen. (Mi a *** az a sztratoszféra? – súgó).
Michael mögött egyébként eddig több, mint 8500 (szerk. megjegyz.: sikeres) ugrás van. Ő tartja a francia rekordot is 12 000 méterről történő ugrásával. A jelenlegi világrekordkísérletet több, mint 20 évvel ezelőtt vette a fejébe. Szponzorok hiányában a házát és a fegyvergyűjteményét is eladta. Azóta vannak szponzorok. Te is lehetsz szponzor. 5 éve folyamatosan gyúr. Valahogy így fog kinézni (lásd kép). Csak az "S" betűs logó hiányzik a mellkasáról.


1790 Km/h-val fog lefelé zúzni, lobogni fog a haja a bukó alatt is

Az ugrás 40 000 méterről történik majd és ha sikerül, akkor 4 db 1960 óta rendíthetetlen világrekord dőlhet meg:

Legmagasabbról történő szabadesés
Leghosszabb ideig tartó szabadesés
Szabadesés sebességrekordja
– Hőlégballon magassági rekord (emberrel a fedélzeten)

Az 1960-as világrekordot az amerikai Joe Kittinger tartja 31 333 méterrel, így az elsőre fizikai képtelenségnek és minden emberi tűréshatáron felüli 40km-ről történő ugrás, máris nem tűnik annyira hihetelennek. Viszont az igen, hogy egy közel 50 éves technológiával, hogy ért Kittinger földet élve ???

 
Az óriáslufi tényleg nagy: 600 ezer m3 és 90m magas

Feljutni sem egyszerű ilyen magasra. Egy speciálisan átalakított meteorológiai ballonban fog felszállni a srác 40 km magasra, kb. 3 óra alatt (bőven lesz ideje átgondolni, hogy biztos akarja-e). A ballonhoz egy liftkabin méretű kapszula tartozik nem kevés felszereléssel. Emellett, emelet számot nem kell benyomni, negyvenezren fog megállni. WC nincs benne.

Az ugrás során kegyetlen sebességre fog felgyorsulni. Átlépve a hangsebességet (nem fog megsüketülni a hangrobbanáskor?) 1790 Km/h-val (1,45 Mach!) fog sűvíteni. Rossz lenne így egy galambbal vagy V alakzatban elhúzó vadlibákkal találkozni. Bár a sztatoszférában nincs túl sok galamb, úgy olvastam.
Előzetes számításiok szerint Fournier 37 mp zuhanás után fogja átlépni a hangsebességet, utána 51 mp-en keresztül a maximális 1790 Km/h-val fog lefelé zúzni. Az ejtőernyője az ugrás utáni 6 perc 25 mp-nél fog csak kinyílni. A nagy ernyő földetérésig 20 km/h-ra fogja lassítani.


Nem fiatal már és tízezeren a fehér zoknit is bevállalja a fekete ugrócucchoz 

A ruha

Suhogós melegítő helyett egy komplett, nyomásállítós űrcuccot fog viselni. Citromsárgát. A $100,000-os (20M Ft) szénszálas mackó extrém körülmények között is életben tartja a skacot, de így is lesz olyan, hogy belül rettenetesen hideg lesz, de végül +65 fokra is felhevülhet.

A citromsárga ruhában és hozzá tartozó sisakban egyébként kb. 60 percig lehet túlélni 1 hPa nyomáson (1 millibar, kb. a földfelszíni nyomás egy ezrede). A speckó melegítőben és az aláöltözött bundabugyiban 10 percig lehet kibírni -100 C fokon! Síeléshez még jó lehet.

Az óriásballon:

 • térfogat: 600 000 m3
 • tömeg: 1 tonna
 • magasság: 90m
 • kerület: 110m
 • felület: 5 hektár
 • teherbírás: 1 tonna
 • anyag: 16 micron vastag polietilén
 • töltet: hélium
 • felfújás ideje: 50 perc
 • nyomás: 1,7 hPa
 • ugrási magasság elérése: 3 óra
 • leereszkedés: 40 perc

Fournier jelenleg is az augusztusi superjump-ra gyúr. Szponzorok vannak, de jelenleg állítólag még $200.000 (40M Ft) mínuszban van a projekt. Itt lehet adakozni akár PayPal-on keresztül is.

Az öncélú teljesítménykényszeren, gyermekkori álmon és űrhajós történelembe való bekerülési vágyon kívül magasztos, tudományos célokat is felhalmoztak a nem olcsó projekt megtámogatására. Az egyik legkézenfekvőbb kutatás a bajbajutott űrhajósok megmentéséről szól, azaz lehet-e katapultálni az űrből és az űrhajó védelme nélkül, citromsárga szabadidőruhában élve visszajutni a Földre?

További infó: www.thesuperjump.org