Érintőképernyős nyomtató Smart Coverrel – SWYP

By  | 

A számítógép komponensek és perifériák közül talán a nyomtatók fejlődnek legkevésbé. Ezt az Artefactgroup dizájnerei is így gondolták, ezért egy merész koncepcióba gyúrták ötleteiket, melyek között azért találunk kevésbé eredeti megoldásokat is, mint például az iPad2 nyúlásnak tűnő Smart Coverre hajazó papírtálca.

A legnagyobb innováció, ami a nyomtatókkal történt az utóbbi években az nagyjából a vezetéknélküliségre korlátozódik. Persze valamivel gyorsabbak lettek, takarékosabbak, mind festék, mind energiafelhasználás terén, illetve lényegesen könnyebb őket telepíteni, beüzemelni, mint korábban.

A SWYP (See What You Print) kódnéven futó printerkoncepció megalkotását a radikális egyszerűség vezérelte. Azonnal és pontosan látjuk hogyan fog kinézni a nyomtatásra kerülő oldal, a közvetlenül a printeren érintőképernyő segítségével szerkeszthető, formázható. Csak az kerül végül papírra, amit szeretnénk. Az érintőképernyő színei a nyomtatóhoz vannak kalibrálva, így minding kiszámítható végeredményt kapunk. A margók állítása, méretezés intuitív módon lezavarható az érintőképernyőn.

A printer vezeték nélkül kapcsolódik laptopunkhoz, illetve a hálózathoz. Mobilunkról vagy fényképezőgépünkről is vezeték nélkül húzhatunk át fotókat (mondjuk nem ért, ha ezt a kameránk is támogatja, pl. Eye-fi memóriakártya segítségével.) A nyomtató közvetlen internetkapcsolattal is rendelkezik, így nem okoz gondot Flickerről leszippantani a legújabb képeinket vagy egy Facebook galéria kinyomtatása. Bár a FB-ra feltöltött fotók nem épp a minőségükről híresek, így a jóval hosszabb feltöltési idővel járó high-quality opció választása sem garantálja print minőségű képeket.

A radikális egyszerűség a megjelenésben és a használhatóságban teljesedik ki. A nyomtatókon általában a papírtálca a legbénább, kiáll, beleakadunk, letörik. A SWYP esetén ezt egy az iPad2-ről ismerős Smart Coverhez hasonló origamiként hajtogatható tálcával oldották meg. Ki-be kapcsoló gomb sincs, a papírtálca ki- és behajtásával helyezhetjük üzembe vagy kapcsolhatjuk ki a printert.

Ha az INK gombot választjuk az érintőképernyő elsötétül és virtuálisan megjelenik a nyomtató belseje, láthatóvá válnak a tintapatronok és azok töltöttségi szintje, sőt a nyomtatóban lévő papír és annak típusa is.

Koncepciónak érdekes, azonban a képeditáló és előnézeti funkciók többsége elvégezhető a számítógépen és felesleges egy érintőképernyő és tablet funkcionalitás költségeivel növelni egy nyomtató árcetlijét. Azért a videót érdemes megnézni a tovább után!

7 hozzászólás

 1. David

  2011. szeptember 28. szerda at 08:13

  a 3. képen az milyen kamera?
  előre is köszi

 2. dani

  2011. szeptember 28. szerda at 10:38

  kíváncsi lennék hány teljes oldalas képet nyomtat ki egy patronnal (ami gondolom méregdrága)

 3. VincentV

  2011. szeptember 28. szerda at 16:48

  David: koncept. És remélem hogy az is marad :) Nem vennék szívesen kézben ilyen kamerákat. Nézegetni egy asztalon persze jókis eyecandy :)

  • Én

   2011. szeptember 29. csütörtök at 07:39

   Az a vicc, hogy én ~8 órával előtted válaszoltam egy PTO-s linkkel, de “A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.”… :W
   A 2912-as post arról a kameráról szól egyébként, csak át kell írni az URL végét, ha már a linkelés nem működik…

 4. asd

  2011. szeptember 28. szerda at 18:55

  Jó lenne valami ilyesmi, mindig balf.szkodok a nyomtatással és pl. egy 100x100px-es képet is sikerült egy full A4-esbe kinyomtatni

 5. M

  2011. szeptember 29. csütörtök at 03:08

  koncepciónak jópofa, de vicces lenne ha minden külső perifériába egy teljes értékű hardware-t integrálnánk. Akkor már lehetne kijelzős egér, ami magán mutatja hol van épp a kurzor….