Gyurcsány más tojásaival ékeskedik

By  | 

Ami nem is lenne baj, ha nem a mi tojásainkról lenne szó. Mindenesetre a félreértések elkerülése végett már itt az elején szögezzük le, hogy az alábbi poszt mindennemű politikai töltettől mentes, a jótékonysági célból készített hímestojás illusztrációk ugyanúgy megtetszhettek volna bármely más hírességnek, közszereplőnek, tévés személyiségnek, énekesnek. Teljesen véletlen, hogy éppen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szemelte ki őket.

Kiindulásnak rövid háttértörténet: talán többen emlékeznek az általunk pár hete, Húsvét előtt indított jótékonysági kezdeményezésre: neves hazai grafikusokkal összefogva egy különleges tojásploterrel kanyarintottuk fel a művészek által megálmodott illusztrációkat tömör bükkfából esztergált fatojásokra. Minden eladott digitális hímestojásból 1.000 Ft-ot tettünk félre a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
újszülött intenzív osztályának. Részletesen itt

gyurcsany-husveti-tojasok-pto-fb-timeline-marc29

A hímestojás illusztrációk annyira jól sikerültek, hogy volt miniszterelnökünknek is megtetszettek: az oldalunkról lementett, az általunk felkért grafikus művészek szellemi tulajdonát képező és a számunkra önzetlenül és díjmentesen elkészített tojásillusztrációk 3D látványtervére rákerült egy „Kellemes Húsvéti Ünnepeket!” felirat, a tojások mellé Gyurcsány Ferenc aláírása, a középső tojásra pedig egy DK logó (Demokratikus Koalíció). Így készült virtuális képeslap, illetve timeline cover kép Gyurcsány Ferenc Facebook oldalának fejlécébe, a tőlünk kölcsönvett, kisajátított grafikákból. (A Facebook oldal belinkelésétől eltekintünk, de könnyen meg lehet találni.)

gyurcsany-husveti-tojasok-pto_06

Aláírás és DK logó ugyan szerepelt a grafikákon (pedig azt legfeljebb a készítő művésznek illene szignóznia), viszont semmiféle utalás nem jelent meg az alkotások forrására vonatkozólag vagy az éppen futó jótékonysági kezdeményezésünkről, pedig még jól is elsülhetett volna a dolog. A húsvéti üdvözlet a facebookos Gyurcsány blog egyik legsikeresebb posztja lett közel 2800 like-kal, 100+ megosztással és 500 körüli hozzászólással. Ekkora publicitásnak mi is nagyon örültünk volna. Azonban így a forrás megjelölése, illetve a koncepció körülírása nélkül sajnos több kommentelő politikai szimbólumokat próbált belemagyarázni a nonfiguratív mintákba, ezzel teljesen félreértelmezve a projekt és a hímestojások valós célját, jelentését.
Megígértük, hogy nem politizálunk, de az egyik kedves kommentelő sajátos értelmezését azt hiszem muszáj lesz megosztanunk név nélkül az alábbi screenshoton:

gyurcsany-husveti-tojasok-pto_04

A történtek persze betudhatóak a figyelmetlenségnek, véletlennek – igaz egészségmegőrzéssel, desingnal foglalkozó vagy nőknek szóló magazinok mellett a 168 óra is lehozta a hírt, így akár olvashatták is – de az már nem és ez a szomorúbb, hogy többszöri, több csatornán (Facebook + email) kezdeményezett jószándékú megkeresésünkre, nem kaptunk megfelelő reakciót, egy helyesbítő posztot, vagy legalább egy bocs fiúk, ezt benéztük válaszüzenetet, így végül mégis publikálnunk kellett ezt a két hete megírt, de ezidáig draft-ként tartogatott posztot.

12 hozzászólás

 1. Gonzi

  2013. április 23. kedd at 19:25

  Legközelebb rakjatok vízjelet a képre!

 2. lek

  2013. április 23. kedd at 21:14

  jól tettétek, hogy végül publikáltátok.

 3. Anonymous

  2013. április 23. kedd at 21:56

  Ez a cikk arra emlekeztet, mikor egy hipster ringyo mutogatta nekem a tumblr oldaljat, hogy milyen kurvajo kepeket osztott meg – jon a csavar – aztan meg megkerdezte tolem, hogy a sajat kepeit (rajzait, fotoit) hogyan tudna feltenni ugy, hogy azt masok ne oszhassak meg.
  Ti oszinten azert rinyaltok es irtok terjedelmes panasz cikket, mert valaki megosztotta a tojasaitokat? Megis miert gondoljatok, hogy „Gyurcsany mas tojasaval ekeskedik”? Hol ekeskedik? Egy szoval sem lattam sehol sem, hogy azt irta volna „Kellemes Husveti Unnepeket… ja, es amugy ezeket a tojasokat en csinaltam.”
  Ekeskedik a fasz, nektek (vagy akinek ez a cikk volt az otlete) kellene az egojat vizbefolytania.

  >inb4 gyurcsany parti
  Nem. Egyszeruen csak elegem van ebbol a pannon mentalitasbol.

  KOSSZ

 4. AntiRipper

  2013. április 23. kedd at 22:49

  A kép illusztáció, Forrás kettőspont stb. – lehet itt egó, meg pannon, meg akármi, de basszus, egy olyan embertől, aki „vezető/politikus/kikezdhetetlen/stb” akar lenni attól szerintem elvárható lenne. De hát ez van, kib*szott fényevők vagyunk ugyebár, nem pénzzel fizetünk a boltban, a hírnévre is tojunk – jó magasról, nehogy a tojás eltörjön… Mi lett volna ha minden „normálisan” zajlik le..?! Akár még frissíthetné is a borítót egy signóval, vagy a grafikusok/gyártó logójával vagy akármi, és mindenki boldog. Ah, bocs, off… Amúgy a tojások szépek, és szerintem van létjogosultsága a cikknek!

 5. vizzitor

  2013. április 23. kedd at 23:48

  Anonymous:
  A megosztással egyáltalán nincs probléma, sőt. Az egész jótékonysági kezdeményezéssel az volt a célunk, hogy minél több emberhez eljussunk.
  (a cikkben írjuk is, hogy jól is elsülhetett volna, illetve hogy a rengeteg visszajelzésnek mi is nagyon örültünk volna)

  Amivel probléma van:
  1. az alkotók meg nem nevezése, a forrás és a cél elhallgatása (kifejezett kérésünkre sem került korrigálásra)
  2. azt ugyan nem írja, hogy ő maga készítette (szép lenne:), de az aláírás, még inkább a DK logó oda Photoshopolása a középső tojásra azt az érzetet kelhetik (és a FB kommentek alapján keltették is), mintha ezek a grafikák a DK megbízásából, a DK részére készültek volna, mint kampányanyag. Hát nem.
  +válasz, visszajelzés hiánya

  Az 1-es és 2-es pontok miatt megtévesztő és etikátlan a felhasználás.
  Egy dolog módosítás nélkül megosztani valamit (esetleg még oda is írni, hogy miről szól) és egy másik dolog saját színekben feltüntetve felhasználni. A logó odabiggyesztésével ez utóbbi valósul meg.

  Lehet extrém példa, de mi sem cseréltük a DK logóban a betűket PTO-ra és állítottuk be FB-os profilképnek.

 6. csordi

  2013. április 24. szerda at 04:17

  Anonymusként keresetlen stílusban elküldeni azokat, akik a tisztességet kérik számon, az viszont európai mentalitás.

 7. Occso

  2013. április 24. szerda at 09:34

  Pofátlanság, de hát mit várhatnánk tőle.

 8. Erős Pista

  2013. április 24. szerda at 20:48

  Azon a piramisos ürgén besírtam, már ezért megérte posztolni…:D

 9. Chris

  2013. április 27. szombat at 19:21

  Ezt elkúrták. Nem kicsit, nagyon…

 10. okoska

  2013. április 29. hétfő at 14:13

  @csordi: a hét kommentje a Tied! :)

 11. Ló Elemér

  2013. április 29. hétfő at 18:53

  Az ezerrel Gyurcsányozóknak üzenném, Cavinton a barátjuk.

  Mert ugyi nem ártana az ehhez hasonló ügyeket tárgyilagosan kezelni, és elvonatkoztatni az egyes szám harmadik személy szerinti megszólítás használatától, és kicserélni a többes szám harmadik személyt tartalmazó megszólításra, mert ugyan a kétharmad megalkotói agyilag alkalmatlanok arra, hogy Csút Himvesszeje, a Kárpátok Főtitkára szájából el nem hangzó tények is a memóriájuk részét képezzék, azért a normális emberek még emlékeznek arra a kisfiúra, akinek a fotóját egy spanyol újságból lopta a fidesz a saját kampányához.

  Szóval a szálka, és a gerenda, és mint tudjuk, a fidesz arc és agy nélküli hívei nem látnak a mestergerendától, ami a szemükből lóg ki.

 12. Démonmaci

  2014. január 3. péntek at 12:38

  Ha az ember megnézi a pazar cuccok facebook oldalát, egyből talál egy tonna, máshonnan átvett képet, úgyhogy egyáltalán nem értem ezt az „érzékenységet”.
  Nektek lehet neki nem?:)
  ugyanúgy szerzitek innen onnan a képeket.