DARPA Grand Challenge 2005

By  | 

DARPA Grand Challenge egy az USA kormánya átal szponzorált verseny, ahol teljesen önjáró, pilóta nélküli autóknak kell megtenni egy legfeljebb 500 km-es távot a Mojave sivatagban. Ez a most már évenként megrendezére kerülő versenyt tavaly tartották először és az USA hadügyminisztériuma Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)  tolja bele a pénzt. Tavaly 1 millió dollárt, idén a dupláját. A nem titkolt cél, hogy az USA egyik szárazföldi egysége 2015-re teljesen automatizált legyen, azaz emberek nélküli robothadsereg.

Az idei versenynek tegnap volt a befutója. A 132 mérföldes (kb. 210 km) offroad távot kevesebb, mint 7 óra alatt tette meg a Stanford egyetem Stanley nevű autója. Egyébként a vereny teljesen nyitott, bárki nevezhet. A közel 100-as mezőnbyen jelentős részét átalakított szériaterepjárók alkotják (Toyota, Grand Chereokee, Hummer, Tourag, Chevrolet stb.), de a kisebb büdzsével rendlekező csapatok esetében találkozhatunk azért házi építésű 8 kerekű szörnyeteggel, csakúgy, mint golfautóval. Az idei nyertes Stanley egyébként a szériakategóriából került ki, egy Volkswagen Tuareg volt.

Az egész agya 7 db Pentium M gép, pár extra aksi a kiszolgálásukhoz és egy elektronikusan vezérelt irányító szerkezet. A jármű GPS adatok, 6DOF belső mérések és sebesség alapján navigál.

Amikor mozgásban van 4 lézerrel tapogatja a tájat, segít még ebben egy radar, egy kamera pár is. Minden érzékelő 10-100Hz közötti mintavételezésű… tovább is van.

 

Alapszabályok:

  • A járműnek teljesen önnálóan kell utazni és legfeljebb 10 órán belül célba kell érnie
  • A jármű nem hagyhatja el a verseny útvonalát
  • A jármű hasznlhat GPS-t és már publikusan elérhető jelet
  • Talána legfontosabb: A járművet nem lehet távirányítani!
  • Kb. félúton megngedett egy ellenőrző pont