Jaquet-Droz mechanikus időgép

By  | 

A Jaquet-Droz az egyik legnevesebb svájci óramárka, melynek története a 18. századba nyúlik vissza. A Jaquet-Droz család szinte minden férfitagja órásmesternek állt, a tudás apáról fiúra szállt. Legismertebb közülük az öreg Pierre Jaquet-Droz, akinek a nevéhez fűződnek az automaták. Nem az automata órák, hanem a babák. 1768 és 1774 között fiával együtt három automata bábu modellt tervezett meg, melyek mindegyikéből több ezer készült. Kézzel. Ők voltak a Zenész, a Grafikus és az Író. A babák, akkor még nem valószínű, hogy ezt a szót használták, de promóciós eszköznek készültek és az órák iránti érdeklődést voltak hivatottak felkelteni európa-szerte. Az automatikusan különböző bonyolult mozdulatsorokat végrehajtó babák voltak egyesek szerint a számítógépek őseinek ősei. Közülük is az Író volt az akkori hitech a felfoghatatlan csoda. A mechanikus robotbábu képes volt papírra vetni bármilyen 40 írásjel hosszú szöveget. A szöveg különböző kerekekbe volt kódolva betűnként, amit egy időnként tintába mártott libatollal írt a lapra a szerkezet, miután egy picit megrázta, hogy a felesleges tinta lecseppenjen róla. Az írást üvegszemeivel és fejmozgással követte a bábú. 

A Jaquet-Droz ennek a bábunak és alkotójának Pierre-nek a tiszteletére kezdett bele egy hasonlóan bonyolult mechanikus szerkezet megalkotásába 8 évvel ezelőtt, mely az idei Baselworld-re készült el. La Machine à Ecrire le Temps. A gép, mely az időt írja. A Jaquet-Droz mechanikus időgépe. Az 1200 alkatrészből összepakolt kristály üveg burokba helyezett szerkezetet még a LEGO-n és fémépítőn nevelkedett nemzedék is megirigyelné. A szerkezetet egy órához hasonlóan fel kell húzni, majd gombnyomásra beindulnak a fogaskerekek, feszülnek az ékszíjak, pörögnek a dugattyúk, majd a gép OLED kijelző híján felírja egy papírra, hogy éppen hány óra. Mindezt elektronika, áramkörök és chipek nélkül.

Az időgépből évente csak pár darab fog készülni, cserébe jól megkérik az árát. A "La Machine à Ecrire le Temps"-en egy masszív 400 000 svájci frankos (73 millió Ft) árcédula figyel. A gép akcióban videón a tovább után.