800Mb/s-os WLAN, LED-lámpákkal

By  | 

A berlini Heinrich Hertz kutatóintézet munkatársainak úgy látszik nem volt elegendő a jelenleg elérhető maximális sebesség a vezeték nélküli internetezéskor, és elkezdtek más eszközöket is bevonni a belső terek minél jobb netes lefedésébe. Elsőre meglepőnek hangzik, de a LED-alapú fényszórókat és szpotlámpákat kezdték erre a célra felhasználni, amik már szinte minden épületben megtalálhatók.

Már 2008-ban, a bostoni egyetemen kísérletekkel igazolták, hogy a fényerő és az emberi szem számára már nem érzékelhető villogások szabályozásával a LED-lámpák adatot is sugározhatnak egy meghatározott, egyenként kb. 8 négyzetméteres területen. Év elején ezzel a technológiával már elértek 500 Mb/s-os sávszélességet, fehér LED-ek használatával, de a német tudósok ezt tovább turbóznák 800 Mb/s-ra más színtartományban működő lámpákkal (kék, zöld, vörös), porba alázva ezzel az Ethernet-es 100 megás maximumot (eredeti 10/100 szabvány szerint). A jelenlegi Cat5-ös kábeleket, a 3G-t és más wifis szabványokat azért nem fogja kiütni, inkább azokat egészíti ki, mivel minimális beruházással jobb lefedettséget tudnak majd vele elérni felesleges kábelezések nélkül.

Erre szükség is van, hiszen annyi PDA, okostelefon, és notebook-felhasználó mozog már egy-egy épületben, hogy muszáj őket is valahogy behálózni, a termosztátról, hálózati nyomtatókról és okos falióráról nem is beszélve. Egyetlen gyenge pontja van a technológiának: ha letakarják vagy akadály kerül a fényforrás elé, a jel erősen meggyengül vagy meg is szűnik, de majd bizonyára erre is kitalálnak valamit a jövőben.

4 hozzászólás