Amazon Prime Air: a drónpostás mindig kétszer csenget

By  | 

Amikor Magyarországra még éppen csak beköszöntött az Internet akkor alapította meg Jeff Bezos az Amazon.com-ot. Jelenleg 61 milliárd dolláros éves árbevétellel, 110 ezer alkalmazottal, már 6-7 évvel ezelőtt is felfoghatatlan méretű raktárakkal és árukészlettel  a legnagyobb online áruház. A kereskedő mammut az innovációért sem megy a szomszédba, elég ha csak a Kindle sikerére vagy az Amazon webes szolgáltatásaira gondolunk. Azonban az Amazon még mindig tud merészet álmodni és újat, nagyon újat mutatni.

Amazon_PrimeAir2

Nagyot néztek az amerikai tévénézők, amikor az Amazon vezére, Jeff Bezos megjelent a legnézettebb vasárnap esti magazinműsorban, a 60 Minutes-ben, és bejelentette az Amazon Prime Air szolgáltatását, ami 30 percen belüli kiszállítást ígér a jövőben, mégpedig robotrepülők segítségével.

drone_amazon_03

A maximum 2.2 kg súlyú csomagokat 16 kilométeres távolságra elröpítő octocopter belengetésével az e-kereskedelmi óriás számára remek alkalom volt az egyik legforgalmasabb nap, a Cyber Monday előtt a címoldalakra kerülni, ám közel sem ők az egyetlen cég, akik ezzel az új dróntechnológiával kísérleteznek.

A világ legnagyobb csomagküldő vállalata, a UPS is már jó ideje teszteli a drónokat csomagok és áruk mozgatására, viszont ők nem kizárólag kereskedelmi felhasználásban gondolkodnak, sokkal inkább a logisztikában, raktárhelyiségek közti csomagmozgatásban, illetve repterek és és távolabbi depók közti szállításban vennék nagy hasznát a robotizált postásoknak, jelentősen csökkentve ezzel a költségeket és a szállítási időket.

drone-ups

A kutatás-fejlesztésre jelentős összegeket fordító UPS az Amazon megoldásával szemben eléggé szkeptikus, hiszen eleve számos jogi kérdést vet fel a szolgáltatás, operatív jellegű akadályok nehezítik az elindulást, és még jelentősen javítani kellene az objektumfelismerés és kikerülés technológiáján, mert csak a GPS-koordináták alapján egyáltalán nem biztos, hogy a kocsifelhajtóra leszállva nem a kocsiba vagy a futkározó kisgyerekekbe ütközik a mini octocopter.

drone_2013_UPS_air

Továbbá egy drónok gyártásával foglalkozó cég szerint is minimum 18, de inkább 24 hónapig tartana, amíg ezek a vállalatok hadrendbe tudnának állítani bevetésre kész drónflottákat. A technikai nehézségek mellett nem elhanyagolható tényező a szabályozás hiánya sem, legalábbis egyes amerikai képviselők máris aggódni kezdtek az eget elsötétítő drónrajok és a munkájukat tömegesen elvesztő postások miatt. A robotokra szerelt kamerák és érzékelők miatt tartanak a magántulajdon megsértésétől és a megfigyelésektől is (részben jogosan), hiszen a hátsó udvarokba vagy ablakon át belesve képet kaphat a cég a vásárlási preferenciákról, ez pedig a még durvábban célzott reklámok előtt nyithatja meg az utat.

drone_01

A törvényhozók éppen ezért légügyi hatósági engedélyekhez kötnék a drónok használatát, korlátoznák a funkcióit a privát szféra védelmében, és minimalizálnák a csempészettel kapcsolatos kockázatokat, hiszen egyesek már most arra használják a robotpostásokat, hogy dohányárut, drogokat és tiltott árukat mozgassanak egyik helyről a másikra.

A Pazar Cuccok webáruházból egyelőre nem ígérünk 30 percen belüli drónos házhozszállítást, azonban a raktáron lévő termékeket tartalmazó délelőtt leadott rendelések akár már másnapra a kezedben lehetnek (18e Ft feletti rendelés esetén díjmentes kiszállítással), bolti átvétel (Bp. VI.ker Ó u.2.) esetén pedig azonnal. Apropó bolt: holnap, dec.7. szombat zárásig még tart a bolti ajándék akció.