Biomechanikus harcikutya – egyelőre nem harap

By  | 

A robot kiskutya (LittleDog), vagy inkább hitech szörnyeteg rengeteget fejlődött tavaly ősz óta, mióta utoljára láttuk. Gyakorlatilag minden akkori hibáját, bénázását kiküszöbölték a fejlesztői. Ha ilyen ütemben haladnak tovább, akkor ijesztő jövő elé nézünk az biztos.

A LittleDog-ot a Darpa projekt keretében a Dél Kalifornia Egyetem (USC) titkos laborjaiban fejlesztgetik korunk a látens Frankenstein mérnökök és hallgatók. A kis szörnyeteg már magabiztosan halad sziklás terepen, nem bicsaklik ki a bokája és az egyensúlyérzékével sincs gond, ha megcsúszik pillanatok alatt korrigál. Átlépi a lyukakat, gödröket és a különböző magasságú lépcsőfokokkal is megbirkózik. Minden kezdeti gyermekbetegségét kinőtte.
A legújabb verzió már tanulni is képes és egyre hatékonyabban győzi le az ismeretlen terepet. Lábait óvatosan előre téve meg tud győződni arról, hogy az adott ponton meg tud-e majd állni, ha puha, süllyed, csúszik, akkor gyorsan áthelyezi testsúlyát és új biztosabb pontot keres.

Ha a LittleDog agya és mozgáskultúrája ilyen ütemben fejlődik tovább és a sebességén is tudnak javítani, akkor lassan elkezdhetünk félni. Sőt kezdjünk el félni most, hiszen LittleDog-nak régóta létezik egy nagytesója: BigDog. A jól megtermett birodalmi lépegetőnek már a hangja is olyan, mint egy láncfűrész. Csörtet az erdőben, mint egy vaddisznó. Kerüli a fákat, tereptárgyakat, nem botlik meg egy tuskóban sem, csúszós, sáros kaptatón is jól boldogul, jégen megcsúszva is kiegyensúlyoz és talpra, száraz, sík terepen pedig 8 km/h sebességgel üget és, ami már erőszakosabb, esetleg katonai felhasználást sejtet: ha futás közben oldalról úgy rendesen oldalba rúgják, igaz megtántorodik, de nem esik. Nekünk pedig addig jó, amíg csak ugat és nem harap, és amíg nem figyelnek automata fegyverek az oldalára erősítve. BigDog videó a tovább után!

Cserélhető optikás HD camcorder a Sony-tól

By  | 

Egyelőre tervezési szakaszban van a Sony nemrég bejelentett, egyelőre név nélkül futó új HD-s cserélhető optikás videókamerája. Annyi biztos, hogy a szintén nemrég bejelentett NEX-5 és NEX-3 modelleknél alkalmazott hardver-technológiát hasznosítják tovább, szóval itt is az Exmor elnevezésű APS HD CMOS-szenzorok jönnek képbe, valamint az úgynevezett „A-mount” cserélhető lencsékkel tervezik felturbózni a jelenlegi Sony Alpha DSLR kamera-optikát, illetve még némi extra beépített Konica Minolta-lencse is várható a végső prototípusnál. Az előzetes képeket elnézve elég emberesnek tűnik a csatlakoztatható optika mérete.

A design azonban még nagyban változhat, a modell várható megjelenése ugyanis 2010. őszén esedékes. Addig csak viszonylagos összehasonlítási alapunk lehet, szakértők szerint a Sony a Panasonic AG AF100 Pro típusú kézikamerájával próbálja felvenni a versenyt, amit a 6.000$-os árával (~1,2 millió Ft) nem épp az átlag földi halandók pénztárcájához szabtak. Videó a tovább után!

Nincs még vége! A poszt folytatódik: “Cserélhető optikás HD camcorder a Sony-tól” »