iPhone vezérelt instant kenderültetvény time-lapse funkcióval

By  | 

Igaz, hogy az USA tagállamainak közel felében legalizálták a marihuánát orvosi felhasználásra, de a birtoklása, termesztése és terítése továbbra is törvényellenes az államok többségében. A továbbra is kényes téma miatt elég vékony jégen táncol a Leaf nevű startup, akik egy olyan okostelefonról vezérelhető hűtőszekrény méretű kütyüt készítettek, amiben, a kender tökéletes, laboratóriumi körülmények között a természetesnél lényegesen gyorsabban növekszik, akár a nappaliban, akár az irodában.

marihuana-termesztes-otthon-hazilag_leaf_04

A Leaf Plug’n’Plant Box nem csupán egy dizájnos és méregdrága mini üvegház, hanem annál sokkal több. A rendszer monitorozza a növények fejlődését, figyeli és kontrollálja a fényt, a vizet, a levegőt, szellőztetést, sőt a talaj tápanyagtartalmát és pH értékét is az optimális szinten tartja.

marihuana-termesztes-otthon-hazilag_leaf_11

Nem csak monitorozza ezeket a paramétereket, hanem automatikusan be is avatkozik, ha kell, de okostelefonunk segítségével mi is közbeléphetünk, ha manuálisan felül szeretnénk bírálni a mini-labor döntését. Ha sikerül kidolgoznunk egy jobb termesztési módszert, „receptet”, akkor azt az appon keresztül megoszthatjuk kertészkollégáinkkal.

marihuana-termesztes-otthon-hazilag_leaf_06

Sőt az új módszer mellett az eredményt is, a Leaf dobozában ugyanis egy HD kamera is figyel, ami folyamatosan rögzít, így akár time-laspe videó formájában gyorsítva is visszanézhetjük palántánk fejlődését. Természetesen egy bébicsősz funkcióhoz hasonlóan bármikor élőképet is kaphatunk a növényünkről, ha elutaztunk és a távolból is szeretnénk követni fejlődését.

marihuana-termesztes-otthon-hazilag_leaf_08

Ez még nem minden A Leaf stratégiai befektető partnere azt Advanced Nutrients, akik kannabisz-termesztéshez gyártanak különböző tápoldatokat. Ezek nem flakonokban, hanem egy nyomtatópatronhoz hasonló cartrdige-okban érkeznek, így a Leaf-ben úgy tudunk tápoldatot cserélni, mint a színes nyomtatóban a különböző színeket.

marihuana-termesztes-otthon-hazilag_leaf_10

A két növényből ciklusonként (1-2 hónap?) 4-5 uncia, azaz 110-140 gramm anyagot produkálni képes hi-tech arzenál nem jön olcsón, 1.499 dollárt (425.000 Ft) kell kicsengetni érte, de az USA-ban már egy termesztési ciklus alatt bejön az ára. A tápanyag cartridge-okért és szénszűrőkért 150 dollárt (42.500 Ft) kell fizetni, de arról nem szól a közlemény, hogy ez mennyi időre, hány növényhez elegendő. A Leaf 100 dolláros foglalóval előrendelhető.

marihuána ültetvény szigor fegyelem

Jelenlegi magyarországi szabályozás: A hatályos magyar törvények tiltják a marihuána terjesztését, valamint bármiféle használatát (beleértve az orvosi használatot is). A Büntetőtörvénykönyv különbséget tesz a kereskedői és a fogyasztói magatartás között, definiálva a csekély és a jelentős mennyiséget. A törvény a csekély mennyiséget 1 gramm hatóanyagban határozza meg, ami 12-100 g marihuánának felel meg 1-8% hatóanyag-tartalommal számolva. A jelentős mennyiség a csekély mennyiség húszszorosa.