Új biciklis sebességrekord: 285 km/h

By  | 

Gissy-rocket-bike

Idén május 19-én Francois Gissy új világrekordot állított fel, méghozzá rakéta meghajtású kerékpárral való száguldás kategóriájában, amikor is 263 km/órás sebességgel hasított a franciaországi Mulhouse-nál lévő katonai reptér aszfaltján. Már akkoriban is egy átalakított mountain bike-ot használt a rekordkísérlethez, amit folyékony hidrogén-peroxiddal feltöltött rakétával támogatott meg, mindenesetre a módszer bevált, hiszen október 7-én a svájci Interlaken-ben egy 790 méteres pályán hasonló kiépítéssel szintén szédületes, 285 km/órás csúcsebességet produkált.

gissy-Rocket-Powered-Bike-537x298

Hublot svájci luxusmárka által hivatalosan is szponzorált eseményen Gissy a 350 méteres távnál, 6.7 másodperc alatt érte el az abszolút sebességrekordot (a maradék táv a fékezéshez kellett), ezzel pedig hivatalosan is überelte Fred Rompelberg 1995-ös csúcsát, aki 268.8 km/h-t futott kerékpárján, de neki a rakétameghajtás helyett egy kísérőautó és a mögötte fellépő légörvény segített.

gissy-rocket-bike-1

Mindennapi használatra azért meglehetősen alkalmatlan modellről van szó, illetve a rekord az igazságérzetünket is jogosan bánthatja, hiszen nem is kell pedálozni, “csak” a kormányt tartani, amihez azért kell némi bátorság, 285 nemhogy motoron, de autóban is már elég jó sebességérzetet ad. Másrészt pedig bármilyen útakadály vagy kátyú végzetes balesetet okozhat, szóval akik nem bírják a száguldást, nyugodtan maradhatnak a rakéta nélküli verziónál.