BeoVision: gombnyomásra liftezik a féltonnás TV

By  | 

Hamarosan (július) érkezik a Bang & Olufsen tévék csúcsmodellje a 103 collos, azaz 262 cm képátlójú BeoVision 4 103, amely konkrétan háromszor annyiba kerül, mint a Panasonic azonos méretű modellje vagy pont annyiba, mint a tavaly bemutatott 150 collos (381 cm) világrekorder plazma. A B&O logón kívül mi is indokolja ezt az árkülönbséget?

beovision-4-103-bang-olufsen_02

Ahogy a Bang & Olufsen-től megszokhattuk a TV dizájnos, gyönyörű, minden részletében érezni, hogy egy más szintet képvisel. És anyag is van benne bőven… Maga a TV 265 kilót, míg az állvány 260 kilót nyom. Akárhogy is számolom az több mint fél tonna. 3,6 kilós fali konzol is választható hozzá, de ki merne egy ilyen behemótot (az árát még le sem mertem írni….) felakasztani a falra. Egy panelben azonnal kiszakadna a fal és az egész épület kártyavárként dőlne össze, de egy hagyományos 12-es válaszfal sem biztos, hogy értékelné, ha ilyen felelősséget bíznának rá. Szóval mindenképpen állvánnyal kérjük, annál is inkább mivel annak extra funkciója is van.

beovision-4-103-bang-olufsen_01

Egy ilyen TV-t elforgatni sem könnyű. Ha meg véletlenül rádől az anyósra, amikor a Joshi Boratot próbálja a vasalódeszka felé irányítani, tuti 8 napon túl gyógyuló élményben lesz része, de legalább benne lesz a TV-ben. A TV monstrum alja nyugalmi állapotban alig 2 cm-re van a padlótól. Amint bekapcsoljuk a közel 3 mázsa könnyedén felemelkedik és előbújik az addig láthatatlan háromszög alakú kétcsatornás centerhangsugárzó a BeoLab 10-es. Az alap centersugárzón felül még 10 db BeoLab hangfalat és 2 db mélynyomót képes lekezelni a TV. A TV egyébként a távirányítóról forgatható és ha mindez igaz egy olyan gombbal is rendelkezik melyet megnyomva a TV a távirányító, azaz a néző felé fordul.

A liftezéses és forgatáson felül a környezethet alkalmazkodó fényerő és automatikus színbeállítások, azok amelyket a gyártó kiemel mint extra fícsör. A plazma TV-kről pedig köztudott, hogy az évek során hajlamosak a beégésre (az újabb modellekre ez egyre kevésbé igaz), illetve “fakulhat” a színük. A B&O VisonClear technológiája ennek ellentételezéseként minden 120 óra üzemidő után észrevétlenül újrakalibrálja a TV szín és fényerő beállításait.
A TV egyébként fogyaszt is rendesen. Bekapcsolt állapotban egy hajszárítónyi 1200W-tal pörgeti meg a villanyórát, míg standbyban beérni csupán 0,8W-tal.

És végül az árcédula. A BeoVision 4 103-ért kb. 100 000 euro + áfát, azaz mintegy 35-36 millió Ft-ot kell lecsengetnünk. Júliusban érkezik.