Hullám nélkül is 57 km/h-val hasít a motoros szörfdeszka

By  | 

Előfordulhat, hogy az ember nem Hawaii-ra vagy Kaliforniába születik, sőt még az, hogy szülőhazájában nincs tengerpart, így hullámokat sem gyakran lát. A JetSurf ötlete, így nem véletlen, hogy nem Ausztráliából indult ki, hanem sokkal közelebbről, konkrétan csehországi Brno-ból.

jet-surf960

A JetSurf egy mini, wakeboard méretű szénszál-kevlár ötvözet szörfdeszka amelyet egy kétütemű motor repít a vízen. Az alig 15 kg-ot nyomó deszka három különböző változatban érkezik. A legádázabb a 100 köbcentis „Pro Race”, amely a versenykarburátornak köszönhetően közel 60km/h sebességgel hasít a vízen. A „Factory” modellben szintén 100 cm3 motor figyel és végsebbessége nem sokkal marad a versenygépétől, míg a neve alapján nagyobb, de valójában legkisebb teljesítményű 86 cm3-es „Ultra Sport” modellt 53km/h sebességgel lehet meghajtani, ami szintén nem mondható lassúnak vízen.

jet-surf-5

A 180 cm hosszú, 60 cm széles és 15 cm vastag deszkák teletankolva (2,5 liter) is 15 kg alatt mérlegelnek. Attól függ mennyire toljuk a gépnek, óránként 1,8-2 litert fogyaszt, így teli tankkal takarékos üzemmódban egy szűk másfél órát duhajkodhatunk egyhuzamban. A gázt egyébként a kezünkbe kivezetett karral adagolhatjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lóerők ugyan nem szerepelnek a specifikációban, de egy 100 cm3-es motor 6-9 lóerőt adhat le, ami az alig 15 kg önsúllyal elég jó lóerő/kg aránynak számít, még egy 70 kg-os riderrel is.

jet-surf4

Az igazi meglepetést azonban az árcetli okozza majd: $16.000 (3,6 millió Ft), ezért már elég jó jetskit vagy versenymotort újíthatunk be.

img3

5 hozzászólás