Az Apple iGlass és az Olympus MEG4.0 is beszáll a szemüvegversenybe

By  | 

Alig három hónapja mutatkozott be a Google forradalmi okosszemüvege, már nyomában a konkurencia, így már nincs visszaút, semmi sem tartja vissza a világot, hogy 2014-ben mindenki magában beszélő bluetooth headsetes titkosügynök helyett arcbavetített augmented reality-s Terminátorként rohangáljon az utcán. Vagyis egy visszatartó erő mégis van, mégpedig az árcetli, hiszen a Google szemüveg várható ára 400.000 Ft körül alakulhat.

Na de nézzük, az új belépőket! Az Applenek a napokban jegyezték be egy hordható kijelzővel kapcsolatos szabadalmát (melyet egyébként 6 éve (!) nyújtott be), így egyszer csak váratlanul megjelenhet majd az iPad arcon viselhető verziója. Sőt az Apple iGlass-ben az a potenciál is megvan, hogy szép lesz, ami a Google Glass-ról egyelőre nem igazán mondható el, bár ha mondjuk egy korábbi Mp3 lejátszós Oakley szemüveggel hasonlítjuk össze, akkor igazán nem panaszkodhatunk.

A Google szemüveghez hasonlóan LCD projektorokkal dolgozna, azonban azok nem a júzer szeme előtt, hanem oldalt helyezkednének el és a Google megoldásával szemben mindkét oldalra kerülne egy-egy, ezáltal még teljesebb élményt nyújtva, miközben az esetleges szédülés/fejfájás mellékhatás is minimálisra csökkenne.

Az Apple szabadalom bejegyzésével szinte egyidőben a héten az Olympus is előkapta a fiók mélyéről a Meg4.0 szemüveg terveit. Erről már valamivel többet tudni és a hivatalos látványterv is publikus. Az Olympus verziójának mondjuk nem sok köze van a Google által tervezett megoldáshoz, hiszen a Meg 4.0 nem tartalmaz SIM kártyát, hanem egy Bluetooth-on keresztül a zsebünkben lévő okostelefonra csatlakozik, akár csak a régóta kapható hasonló funkcióval rendelkező órák.

Mivel nem önálló, hanem egy mobilra csatlakozó eszközről van szó, így az Olympus szemüvege  mindössze 30 grammot fog nyomni. 320*240 pixel felbontású kijelzőkkel rendelkezik, aksija egy feltöltéssel pedig 8 órát bírja. A szemüveg egy digitális iránytűt és gyorsulásmérőt is rejt, így a kütyü mindig tudja, hogy viselője éppen merre néz, merre fordult. A Google szemüveggel ellentétben kamerát azonban nem tartalmaz.

Megjelenési és árinfó egyik új augmented reality szemüvegről sincs és az első belépő Google Glass sem várható 2014 előtt, igaz Sergey Bin már rendszeresen viseli a prototípust különböző rendezvényeken, konferenciákon.

5 hozzászólás