Google szemüveg nem csak Terminátoroknak

By  | 

A Google X titkos földalatti laboratóriumában közel száz különleges jövő-projekten dolgoznak a Google alkalmazottak közül is kiemelkedő zsenik. A Project Glass fedőnév alatt futó kezdeményezés a viselhető, hordható számítógép kifejlesztésére irányul, amit jelenleg egy futurisztikus okosszemüveg testesít meg.

A szemüvegen mi más, mint a Google saját Android oprendszere fut és a mobiltelefonokról ismerős Augmented Reality (kiterjesztett valóság) alkalmazásokhoz hasonlóan különböző extra információs rétegeket vetít viselője elé, miközben hangvezérléssel irányítható. A projektról még februárban szivárgott ki némi infó, pár napja azonban a Google egy rövid posztban és eye-candy videóben is bemutatta a cuccost, amihez szívesen fogadnak mindenféle ötletet és visszajelzést a nagyközönségtől. A szemüveget mindeközben kiviszik a laborból a való világba tesztelni, így a tengerentúlon már nem csak a mindennapos látványnak számító Google Maps autókkal futhatnak össze a járókelők, hanem Star Trek style szemüveget viselő Google alkalmazotakkal is.

A prototípus teljesen rendben van, legalábbis, ami a méreteit, hordhatóságát illeti, főleg azt figyelembe véve, hogy egy mobiltelefon funkcionalitását zsúfolták a minimál keretbe: üzenetküldés, kamera fotózáshoz vagy mozgókép streameléshez, mikrofon, hangvezérlés, GPS, navigáció, aksi.

Az egészet leginkább a demo videó mutatja be: főhősünk kávéfőzés közben a szemüvegen keresztül értesül a napi teendőkről, kinéz az ablakon látja hány fok, milyen idő lesz, kap egy üzenetet a haverjától, hogy találkozzanak,  New York utcáit járva értesül a lerobbant metróról (lehet, hogy Budapesten forgatták?)  majd a szemüveg egy Google Mapsen kivetítve gyorsan megtervezi a legrövidebb gyalogos utat.

Sétálás közben navigációként szolgál. Meglátja egy koncert plakátját, bemondással rögtön jegyet foglal rá, majd becsekkol a könyvesboltba, ahova a találkát megbeszélték reggel. Utána egy fotó egy graffitiről, ami megy fel google+ra. Majd egy gitárpengetős naplementés távszerenád a háztetőről élő first-person (shooter) live streaming közvetítésben. A videó (tovább után) nézettsége 72 óra alatt közelít a 10 millióhoz.

Ha pedig Babak Parviz-on múlik, akkor a Google szemüveg projekt könnyen átalakulhat egy kontaktlencse projektté.  Mr.Parviz a washingtoni egyetem segédprofesszora, szakterülete a bio-nanotechnológia. Legutóbb egy olyan kontaktlencsét pattintott össze, amely kijelzőként funkcionál és pixeleket képes megjeleníteni a júzer szemgolyóján. Ez durva előrelépés ahhoz képest, hogy korábban azt híresztelték, hogy a Google szemüveg, egy az Oakley MP3 lejátszós szemüvegéhez hasonló túlméretezett, nehezen hordható konstrukció lesz.

Persze a projektet rövid idő alatt számos kritika érte, de legalább ennyien vannak a pártolók is, illetve sorra jönnek a pariódák is. Egyrészt már most is állandó információ dömpingben élünk, dőlnek a hírek, emailek, SMS-ek, fotók a TV-ből,  laptopunkról, tabletünkről, mobilunkról. Reggel előbb csekkolunk emailt, mint hogy WC-re mennénk, a WC-n pedig már intenzíven toljuk a Facebookot. A szemüveggel még inkább eggyé vállunk az állandó információfolyammal, egy nyugodt percünk sem, míg a másik oldalt nézve egyszerűbb lesz az élet, nem kell előkapnunk a kameránkat, ha fotózni akarunk, nem kell a telefont keresgélni ha el akarunk küldeni egy SMS-t.

A Google Project Glass amennyire áttörő újdonságnak számít (főleg, hogy nem csak tervezőasztalon létezik, hanem már működő prototípusokat tesztelnek) talán annyira meglepő, hogy a Nokia is bemutatott egy hasonló koncepciót 2,5 évvel ezelőtt, igaz ők csak a YouTube videóig jutottak.

12 hozzászólás