Ingress: Augmented Reality mobiljáték a Google-tól

By  | 

A Google pár napja egy alternatív valóságban játszódó béta verziós alkalmazást indított el, a Ingress-t, amit a Niantic Labs céggel közösen fejlesztett ki. A játék ingyenes és egyelőre csak Android-os okostelefonokra tölthető le (a tabletek egyelőre nem játszanak), és a kitalált történet szerint az emberiség tudatának irányításáért megy benne a harc, ennek alapján lényegében kirángatják a felhasználót a valós fizikai világból.

A játékosok bizonyos fizikailag is létező útvonalakat követve úgynevezett XM-eket, virtuális energia-pontokat gyűjtögetnek amolyan Pac-Man szerűen, hogy aztán bizonyos missziókat teljesítve portálokat nyithassanak meg, és különbőző nyilvános helyekre eljussanak (pl. művészeti kiállítások, könyvtárak vagy egyéb pontok). Vérmérséklet szerint két csoportba sorolhatjuk magunkat, a Felvilágosultak és az Ellenállás választható aszerint, hogy a teljes kontollért vagy az ellen szállunk harcba.

Az Augmented Reality játék valóban megkövetel tőlünk némi fizikai mozgást, amennyiben egy-egy útvonalon XM-eket szeretnénk leszüretelni, ám szerencsére a kocsival haladás sincs megtiltva. Bevétele a Google-nak egyértelműen a reklámokból lesz, hiszen számos érintett pontnál létező boltok és termékek lesznek célzottan elhelyezve, sőt már most szerződésük van a Hint Water, Zipcar és Jamba Juice termékeket promotáló cégekkel.

Még a fejlesztés korai stádiumában megjelent a projektről egy teaser, ami Oroszországban különösen nagy érdeklődést keltett, így a készítők a végső verzióba is beleszőttek némi oroszos vonalat. Számos játék-forgatókönyvírót és művészt alkalmaztak a párhuzamos univerzum kitalálásához, sőt némely aspektusában a híres sorozatkészítő, J.J. Abrams (Alias, Lost, Fringe) is megihlette őket, bár a Niantic Labs-nél a legkevésbé szeretnék, ha lezáratlan maradna a sztori vagy ha WoW-szerű függőség alakuljon ki a játékosoknál, így hozzávetőlegesen egyéves játékidővel kalkulálnak, illetve egy félév utáni kiszállási pontot iktatnának be.

Szinte idekívánkozik a Google által korábban beharangozott kiterjesztett valóságot megjelenítő szemüvege, de ezt a két projektet egyelőre még nem kötötték össze, remélhetőleg majd egy másik univerzumhoz (vagy univerzumban?) bevetik.

6 hozzászólás

 1. Toocsa

  2012. november 20. kedd at 17:11

  Ha jól értelmeztem a játék lényegét, ez egy geocaching okostelefonnal.

 2. Bezonce

  2012. november 20. kedd at 18:44

  Jól hangzik bár én pl egy hasonló játéknak örülnék kis mmo vonallal, lenne saját karktered. Szerezhetnl exp-t a felfedezéseiddel a valóságban harcolhatnál pl a buszon másokkal, akik ugyan ott vannak.

 3. ytg

  2012. november 20. kedd at 18:59

  @Bezonce: a valóságban harcolhatsz másokkal a buszon akik ugyanott vannak. :P

 4. N^aTy

  2012. november 20. kedd at 20:01

  @Bezonce: vigyazz mert a buszon mind artatlannak neznek ki es ha megkerded oket ugy tesznek mintha nem tudnanak semmirol..pedig ok csak az ellenallas tagjai :P

 5. Dávid

  2012. november 21. szerda at 18:35

  Hali. Ennek folyamatos adatkapcsolatra van szüksége, vagy amig megy a GPS rohangálsz, gyujtod a pontokat és utána feltölti?

 6. Normo

  2013. január 2. szerda at 11:16

  Hello! Az előző kérdésre én is kíváncsi lennék, mert ez döntő szempont, ha megtudod válaszolsz?