Világítós Tron autópályát avattak Hollandiában

By  | 

A Daan Roosegaarde stúdió (ők fejlesztik a szmogelszívót Kínában) még 2012-ben ígérte be, mára pedig megvalósult az interaktív felfestéssel operáló, a sötétben világítós autópálya, igaz egyelőre csak egy 500 méteres teszt szakaszon.

A megvalósult koncepció szerint a felfestések nem csak foszforeszkálnak, hanem a napközben töltődnek és a begyűjtött kraft segítségével egész éjszaka világítanak, aktív fényt bocsátanak ki, így hamarosan a holland autópályákon igazi arcade hangulatban száguldozhatunk majd.

Glow-In-The-Dark-Highways

A technológia még izgalmasabb felhasználási módját a hőérzékeny felfestések alkalmazása jelenti, melynek segítségével fagypont közelében például hópehely ikonok jelenhetnek meg az autópálya felszínen, az autósokat óvatosabb manőverezésre és nagyobb követési távolság tartására figyelmeztetve.

2smart-highway

A harmadik bevethető elem a szélenergiával, vagy akár az elhúzú autók menetszele által meghajtott útmenti világítás, amely nem dolgozik hiába, csak akkor kapcsol be, ha elhaladnak mellette. Ez a sofőr szempontjából nem tudom mennyire hasznos, mindenesetre madártávlatból biztos jól néznek ki a hosszú fénycsíkot húzó járművek. Abban az esetben a sofőr számára is hasznos lehet, ha nem a közvetlenül maga mellett/mögött lámpák kapcsolódnak fel, hanem a 100-200 méterre az érintkezési pont előtti szakaszt világítják be ilyen módon.

Roosegaarde4

A Daan Roosegaarde csapatának még egy merészebb ötlet is lapul a fejében, ez pedig az elektromos autókat menet közben is töltei képes sáv. Tavaly nyáron már az Alstom is elkezdett komolyan foglalkozni az áramszedős VOLVO kamionokkal, sőt már magasfeszültségű tesztpályát is építettek erre a célra.

Roosegaarde2

Mi lesz a következő? 2012-ben pont a hollandok ígértek 2014-re dugókerülő repülő autót (PAL-V One). Várjuk.