Tojás plotter Húsvétra – Originals Egg-Bot Kit

By  | 

Nyakunkon a húsvét! A srácok hamarosan kitolhatják a garázsból a vízágyút, míg a csajok nekiállhatnak hímes tojást pingálni. Ez utóbbi igencsak időigényes és pepecselős melót hivatott megkönnyíteni, már-már automatizálni az Originals Egg-Bot Kit tojás festő robot, vagy még inkább tojásnyomtató.

Egyrészt elveszi a tojásfestés hagyományos szépségét, cserébe behoz egy kis geek-séget. A művészi önkifejezés megmarad, lehet szabadon kreatívkodni, a kivitelezéssel járó meló viszont jelentősen lerövidül és a tízedik tojás után sem fogunk hibázni.

Az open-source robot majdnem bármire tud rajzolni, nyomtatni, amire amúgy nehézkes lenne, kiváltképpen gömb, tojás alakú tárgyakra. Ping-pong labda mérettől akár egy grapefruitig. Egy kiadós görögdinnye viszont már megakad a torkán. Viszont egy villanykörtét vagy akinek jobban tetszik izzót is meg tud markolni, anélkül, hogy összeroppantaná, de egy golflabdát vagy borosüveget is kipingálhatunk vele. Készíthetünk egyedi karácsonyi díszeket is, így egy évben legalább kétszer is használható. Legjobb kifejezés talán nem is a nyomtató, hanem a gömbplotter. Az eredeti Bruce Shapiro által 1990-ben tervezett verzió került felpimpelésre, 20 év tapasztalatát és technológiáját beletolva így született meg az Egg-Bot 2.0

Az Egg-bot 2.0 azért megvásárlás után is tartogat némi meglepetést és kihívást. A szerkezet ugyanis egy IKEA komódhoz hasonlóan lapraszerelve érkezik, tulajdonosának kell azt első beüzemelés előtt összecsavaroznia. Mint bármely nyomtatóhoz vagy plotterhez nem árt egy USB bemenetes számítógép sem  (Mac, Windows, Linux) és internetkapcsolat a vezérlőszoftver letöltéséhez.

Felépítésébe túlzottan nem mennénk bele. Masszív szénszálas külső, nagy nyomatékú precíz szervo motorok hűtőbordákkal. Ami fontos, hogy nincs szükség speciális tojásfestékre vagy bármi hasonlóra, csak a megfelelő színű alkoholos filceket kell a robot „kezébe” adni. Sőt nem csak filceket pattinthatunk be a foglalatba, hanem akár egy kis tűt, minivésőt is, amivel feliratokat gravírozhatunk egy almába például.

A design természetesen a számítógépen készül. Az Eggbot és szoftvere kompatibilis a népszerű és ingyenes vektorgrafikus szoftverrel az Inkscape-pel. Az Eggbot 2.0 alapverziója $195, míg az extrákat is tartalmazó deluxe  $220-ba kerül. Sajnos elkapkodták, a következő gyártás csak május 20-án kerül a boltokba, így idén Húsvétra már elfelejthetjük, de jövőre még mindig nem késő. Esetleg ha van elég kitartás nekiállhatunk egyet barkácsolni házilag.

1 hozzászólás