Kizöldíti a sivatagot az AirDrop

By  | 

Évente adják át a James Dyson-díjat a leginnovatívabb és az emberiség számára leginkább hasznosítható fejlesztesékért, idén az ausztrál Swinburne műszaki egyetemének egyik hallgatója bizonyult a legjobbnak a koncepciójával, ami az Airdrop névre hallgat.

Az öntözést jelentősen megkönnyítő berendezés lényege, hogy a levegő páratartalmából egy kis turbina kinyeri a vízmolekulákat, majd azokat földalatti csatornákba pumpálja, és miközben folyamatosan hűlnek a vízmolekulák, kondenzálódik a pára, és folyadék-halmazállapotban egy tartályban gyűlik össze egy kisebb adag, ebből a növények gyökereihez vezetik az így nyert extra vízmennyiséget.

Az Airdrop-ot egy nagyobb hálózatban lenne érdemes kitelepíteni, így egész évben száraz éghajlatú területek mezőgazdasági művelésbe vonása is lehetséges lesz, például Ausztrália belső területein. Az ötlet a természetből jött, egyes bogarak a Namíbiai sivatagban hasonló elven gyűjtik a hátukon a párát a száraz levegőből.

A James Dyson-díjhoz egy vaskos 10.000 fontos csekk járt (3.6 milllió Ft) a tervezőnek, sőt a hallgató egyeteme is kapott támogatást további 10.000 font értékben. Videó a tovább után!

6 hozzászólás