A Kyobo e-olvasójában debütál a vadiúj Mirasol-kijelző

By  | 

Már több mint két éve bemutatták a Mirasol típusú kijelzőt különböző expókon, de eddig valahogy semelyik nagyobb tabletgyártó sem látott benne fantáziát, így azóta parlagon hevert, pedig egy durván vékony, és alacsony fogyasztású passzív képernyőről van szó, ami még az e-ink technológiánál is gazdaságosabb, és nem mellesleg napfényben is remekül olvasható.

A Qualcomm által kifejlesztett Mirasol-t most mégis felkarolta a Kyobo cég, és hamarosan piacra is dobják a Kyobo e-olvasót, ami kihasználja az új típusú kijelző minden előnyét. Az érintőképernyő mérete 5.7”-es lesz (~14.5 cm) XGA-felbontással, ami 1024 x 768 pixelt jelent, és a pixelsűrűség eléri a 223-at inch-enként, ez ugyan nem egy Retina Display, de nem is 3D-s szerepjátékokat fogunk rajta futtatni, olvasáshoz teljesen ideális és a LED-es háttérvilágítás sem erőlteti meg a szemet túlságosan.

A Qualcomm 1 GHz-es Snapdragon S2 processzora dolgozik benne, és az Android 2.3-as verziója fut majd rajta, illetve annak egy speciálisan Kyobo-ra fejlesztett változata, ilyen paraméterek mellett a készítők szerint többhetes üzemidővel számolhatunk, ami persze jól hangzik, de hozzá kell tenni, hogy mindez csak akkor igaz, ha a wifijét kikapcsolva és átlagosan napi 30 percnyi olvasás mellett, csökkentett háttérfénnyel használjuk.

3G-t sajnos nem tud az olvasó, wifin keresztül érhető el a Kyobo mintegy 90.000 e-könyvből álló adatbázisa, ezen kívül extraként számos oktató videó tölthető le, valamint a szótáras keresési lehetőség mellett közösségi oldalak integrálása és magazin-előfizetések jelentik azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel elsősorban a tanulókat, egyetemistákat, tanárokat és úgy általában az értelmiségi réteget célozzák meg. A piaca egyelőre korlátozott lesz, ugyanis csak Dél-Koreában kezdik meg a forgalmazását 310 dolláros áron (~71.000 Ft), más kérdés, hogy a felturbózott Nook és Amazon Kindle-család ennél még lényegesen olcsóbb választás, a magasabb árfekvés mindenesetre betudható a vadiúj kijelzőnek.

9 hozzászólás