A Kyobo e-olvasójában debütál a vadiúj Mirasol-kijelző

By  | 

Már több mint két éve bemutatták a Mirasol típusú kijelzőt különböző expókon, de eddig valahogy semelyik nagyobb tabletgyártó sem látott benne fantáziát, így azóta parlagon hevert, pedig egy durván vékony, és alacsony fogyasztású passzív képernyőről van szó, ami még az e-ink technológiánál is gazdaságosabb, és nem mellesleg napfényben is remekül olvasható.

A Qualcomm által kifejlesztett Mirasol-t most mégis felkarolta a Kyobo cég, és hamarosan piacra is dobják a Kyobo e-olvasót, ami kihasználja az új típusú kijelző minden előnyét. Az érintőképernyő mérete 5.7”-es lesz (~14.5 cm) XGA-felbontással, ami 1024 x 768 pixelt jelent, és a pixelsűrűség eléri a 223-at inch-enként, ez ugyan nem egy Retina Display, de nem is 3D-s szerepjátékokat fogunk rajta futtatni, olvasáshoz teljesen ideális és a LED-es háttérvilágítás sem erőlteti meg a szemet túlságosan.

A Qualcomm 1 GHz-es Snapdragon S2 processzora dolgozik benne, és az Android 2.3-as verziója fut majd rajta, illetve annak egy speciálisan Kyobo-ra fejlesztett változata, ilyen paraméterek mellett a készítők szerint többhetes üzemidővel számolhatunk, ami persze jól hangzik, de hozzá kell tenni, hogy mindez csak akkor igaz, ha a wifijét kikapcsolva és átlagosan napi 30 percnyi olvasás mellett, csökkentett háttérfénnyel használjuk.

3G-t sajnos nem tud az olvasó, wifin keresztül érhető el a Kyobo mintegy 90.000 e-könyvből álló adatbázisa, ezen kívül extraként számos oktató videó tölthető le, valamint a szótáras keresési lehetőség mellett közösségi oldalak integrálása és magazin-előfizetések jelentik azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel elsősorban a tanulókat, egyetemistákat, tanárokat és úgy általában az értelmiségi réteget célozzák meg. A piaca egyelőre korlátozott lesz, ugyanis csak Dél-Koreában kezdik meg a forgalmazását 310 dolláros áron (~71.000 Ft), más kérdés, hogy a felturbózott Nook és Amazon Kindle-család ennél még lényegesen olcsóbb választás, a magasabb árfekvés mindenesetre betudható a vadiúj kijelzőnek.

9 hozzászólás

 1. matyika

  2011. november 23. szerda at 21:13

  Épp csak a legfontosabbat nem említi a cikk, hogy a mirasol-kijelző színes, és gyors képfrissítésű (akár 30kép/mp), tehát videót is lehet rajta nézni, miközben energiafogyasztása hasonló az e-inkhez, ami fekete-fehér, és lassú képfrissítésű.

 2. Jamesch

  2011. november 24. csütörtök at 01:13

  Szép és jó de a háttérvilágítás miatt valsz ugyanugy nem jo olvasni mint bármejik LCD-t

  Fogyasztás meg pont leszarom, ha az ember nem a dzsungelbe megy, manapság nem sokat számít sztem

 3. Szilard

  2011. november 24. csütörtök at 08:53

  Nekem az ilyen kütyünél kizáró ok, ha naponta tölteni kell. Minél ritkábban akarok a töltéssel vacakolni!

 4. JoeYi

  2011. november 24. csütörtök at 12:43

  Háttérfilágítás wtf?

 5. mandy

  2011. november 24. csütörtök at 14:33

  A háttérvilágítás csak akkor kell, ha nem napfény mellett olvasol, mivel ez is e-ink alapokon működik (persze másképp). És valószínüleg nem háttérvilágítás, hanem oldalról (előlről) kapja a fényt.
  Azért nem utolsó, hogy nem folyik ki a szemed tőle és nem kell 4 óránként tölteni,
  mint a táblaPC-ket.
  Ha Európába is behoznák, 40-50e-ért azonnal megvenném.

 6. asd

  2011. november 24. csütörtök at 16:25

  Nem sokat tudok az ebook-okrol, de Android 2.3, WTF?
  Akkor ez nem egy tabletnek szamit mar, amit esetleg konyvolvasasra is jol lehet hasznalni?

 7. Kropacsek

  2011. november 24. csütörtök at 22:31

  Inkább Kindle 3G vagy Touch. Itt mondjuk csak a 3G van említve => http://www.amazon-kindle.hu de arra azért kíváncsi lennék, hogy most már PDF két ujjal méretezhető és mozgatható-e a Touch verziónál?

 8. mandy

  2011. november 25. péntek at 16:11

  Azért elég fakók a színek, szóval videót nézni nem érdemes vele.
  Végülis tábla PC, másféle kijelzővel.

 9. Geri

  2011. november 30. szerda at 22:52

  nemrég vettem egy notion ink adam tablet-et (indiai), keressetek rá a neten, hogy pixelqi… hasonló, színes, lcd, de átkapcsolható egy e-ink-hez hasonló technológiára. a ráeső fény adja a kijelző erejét. minél több fény, annál jobban olvasni. nekem bejön. aldiko reader-em van rajta (android 3), de várom az ICS-t. támogatás messze nem a legjobb, de a kijelző nagyon bejön. ha nem is frissíthetem tovább, akkor is marad az aldiko…