Luxusóra a világháborús kódfejtők tiszteletére

By  | 

Ha egy luxusóra nem rendelkezik valamilyen átütő, világelső, meghökkentő megoldással (mint a Baselworld-ön bemutatott órák egy része), akkor kiemelt szerephez jut a háttér sztori, az óra köré kanyarított legenda, a történelem egy kis szeletének birtoklása, illetve legalább ennyire növeli az exkluzivitást a különleges anyaghasználat. Ez utóbbira legjobb példa a Romain Jerome DNA sorozat, akik már a Titanic, a Hold, egy izlandi vulkán és a new yorki Szabadság-szobor anyagmintájából is készítettek már órát.

© Al de Perez

A kivételesen nem svájci, hanem brit óragyártó a Bremont, a II. Világháború alatt a Blechley Parkban működő kódfejtő bázis tiszteletére ajánlja legújabb luxusóráját a Bremont Codebreaker-t, amelynek készítésekor az intézmény területén talált anyagokat is felhasználtak. A kódfejtő központon kívül, a Blechley Parkban volt a Kormány Kommunikációs Főhadiszállása, és a Kormányzati Kód és Rejtjel Iskola is (Government Code and Cypher School (GC&CS)), ahol a tengelyhatalmakhoz tartozó több ország rejtjelezési és kódrendszerét megfejtették, amelyek közül a legfontosabbak az Enigma és a Lorenz rejtjelező készülék által generált titkos kódok voltak. Ugyancsak itt volt az „X Állomás”, egy titkos rádióüzenet-lehallgató állomás.

bremont_codebreaker_04

A bázison több mint 9.000 tudós, mérnök, matematikus, sakkmester, feketeöves keresztrejtvényfejtő és hírszerző pörgött azon, hogy a németek üzeneteit minél gyorsabban dekódolják.  A kódfejtő csapat munkája, az Ultra fedőnevű kódfejtő rendszerrel, felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtott a Szövetségesek háborús erőfeszítéseihez. Harry Hinsley – a Bletchley egyik veteránja – és a második Világháború alatti brit hírszerzés hivatalos történésze szerint, az Ultra tevékenységének köszönhetően a háború mintegy kettő-négy évvel lett rövidebb, ezzel több millió emberéletet mentettek meg, valamint az Ultra nélkül a háború kimenetele is kétséges lehetett volna.

bremont_codebreaker_11

A Bremont az ő tiszteletükre készítette el a Codebreaker fantázianevű órát, amibe sajnos nem fejlesztettek bele egyetlen mechanikus fejtörőt sem, pedig az óraszerkezet nagyon adta volna, hogy valami apró meglepetés trükkel kihívás elé állítsák az újdonsült tulajdonosokat. A kódfejtő bázissal a kapcsolatot az ott talált anyagok felhasználása jelenti.

bremont_codebreaker_10

A megjelenésében a 40-es évek tiszti órái által inspirált óratokban egy automata Flyback kronográf GMT óraszerkezet ketyeg (a futó időmérés megszakítása nélkül indíthatunk egy újabbat). Az óraszerkezetben eredeti Enigma alkatrészt is találunk, a koronában pedig a 6-os barokk restaurálásakor összegyűjtött fenyőfából készített betét köszön vissza. A limitált kiadású órából összesen 240 példány készül, nagyobb részük rozsdamentes acél, míg 50 db rózsaszín aranytokot kapott. Előbbi $19.000-ba (4,25 millió Ft), utóbbi $34.000-ba (7,6 millió Ft) kerül.

bremont_codebreaker_18

A sorozatszám az óratok koronával ellentétes szélén helyezkedik el, különlegessége, hogy a számokat, számjegyeket az Enigma által élesben használt eredeti lyukkártyákról vagdosták ki. A Blechley Park fénykorárban hetente 2 millió ilyen lyukkártyát ontott ki a gép magából, mostanra mindössze 20 db maradt, amiből 5 darabot az órák számozására áldoztak be.