LG G4 kamera teszt: fotós képességek, vélemény, tesztfotók

By  | 

Az április végi bemutatót követően az LG G4-ről már beszámoltunk dióhéjban, már akkor kiemeltük az egyedi megjelenést, a nagy kapacitású cserélhető aksit, a pazar UHD kijelzőt és természetesen az egyik legjobb mobiltelefonba integrált kamerát. Azóta sikerült szereznünk egy példányt hosszútávú tartós tesztre (LG-H815), a másfél hónap tapasztalatai alapján pedig most nézzük meg alaposabban, hogy mire képes az LG G4 kamerája. Az összes a posztban szereplő fotó saját termés és természetesen a G4-essel készült, kivéve: a külön jelölt 9 db-os profi/hivatalos szett, illetve a magát a készüléket ábrázoló képek.

Áttekintés | Képminőség | Használat, funkciók | Összefoglaló | Mennyibe kerül?  | Tesztfotók

20150823_182230_HDR

Áttekintés

Az előd G3-hoz hasonlóan az LG G4-ben is nagy hangsúlyt fektettek a mérnökök a kamera képességeire. A 16 megapixeles (5421 x 2948 px) 1/2,6 CMOS érzékelő a legnagyobb mobilokba épített lapkák közé tartozik. Az f/1,8-as rekeszértékű objektív pedig valóban az eddigi legnagyobb fényáteresztésű, ami valaha mobiltelefonba került, sőt ez utóbbi érték bármilyen nem mobilos objektív esetén is kiváló paraméter. Az G4 optikai képstabilizátora pedig 2 tengely helyett már 3 tengely mentén 1 fok helyett akár 2 fokos elmozdulást is képes kompenzálni. A többpontos autófókuszt az elődhöz hasonlóan lézeres rendszer támogatja, így sokkal megbízhatóbb és a reakcióideje is jobb.

20150822_185547_HDR

A kamera appot full manuális módba kapcsolva, a fényképezőgépekhez hasonlóan szabadon állíthatjuk a záridőt, az ISO értéket, a fehéregyensúlyt, az expozíció korrekciót és kézi fókuszállításra is lehetőség kínálkozik. Így szabadon kísérletezhetünk, garázdálkodhatunk a manuális beállításokkal, akár csak egy DSLR esetében.

A RAW-ba mentés még a kompakt fényképezőgépben sem alapfunkció, nemhogy a mobilok között. Az LG G4 ezzel is olyat kínál, ami funkcionális szinten a fényképezőgépek közé emeli és még nagyobb lehetőségeket tartogat az utómunka területén. Az Android 5.0-ás rendszer DNG kiterjesztésű RAW képfájlokat tud menteni a default JPG mellett.

A képek, videók visszanézéséről, szerkesztéséről, megosztásáról se feledkezzünk el. Az 5,5”-os Quad HD IPS Quantum Display, a maga masszív 2560 x 1440 pixel felbontásával és 538 ppi képpontsűrűségével önmagában is kiváló felületet biztosít a képek visszanézésére, nem szükséges feltétlenül TV-re, monitorra, nagyobb kijelzőre kivetítenünk.

LG-G4-kamera-teszt3

Képminőség

Nappali fény, alacsony ISO: Nappali fény, jó megvilágítás mellett az LG G4 rendkívül jó minőségű, részletgazdag képeket készít. A kép élesség és a zajcsökkentés nagyon jól eltalált egyensúlya sokkal természetesebb fotókat eredményez, mint a legtöbb okostelefon agyonoptimalizált, sokszor mesterségesnek ható kimenete. Ebben valószínűleg az LG G4-ben bemutatkozott CSS (Color Spectrum Sensor) érzékelőnek is nagy szerepe van. Ilyen szenzor most került először okostelefonba. A szenzor környezeti fény RGB-értékei mellett a tárgyakról visszaverődő infravörös fényt is beméri és ezen infók alapján állítja be a kamera fehéregyensúlyát, ha kell a vaku tónusát is.

20150731_192429_HDR

Gyenge fény, magas ISO: Rossz fényviszonyok mellett is megmaradnak az élek, részletek, ISO 400-ig elfogadható, de ISO 800-tól homogén felületeken, például az égbolton már szemmel látható a zajosodás, ennek ellenére esti, éjszakai, beltéri környezetben talán a legjobb teljesítményű mobilos kamera, ami eddig a kezünkben volt. Ez valószínűleg nagy részben az f/1.8-as objektívnek köszönhető.

Ha esetleg az auto mód magasabb ISO állítana be, mint szeretnénk, de lehetőségünk van a mobilt állványra helyezni, kitámasztani, vagy lélegzetünket visszatartva kézből kitartani, akkor nyugodtan váltsunk manuális módba és tekerjük vissza az ISO 50-200 tartományba, látványosabb jobb képeket eredményez, az 1,8-as lencsével pedig szürkületben is simán fotózhatunk akár kézből is (vaku nélkül is), illetve az optikai képstabilizátor is besegít.

20150630_203123_HDR

Vaku: a mobilos LED vakuknak ugye megvannak a saját limitációk, de azokat figyelmen kívül hagyva kategóriájában kiválóan teljesít a két tónusú vaku. Korrekt expozíció, természetes színek jellemzik az eredményt, az ISO értéket pedig igyekszik alacsony tartani vaku használat esetén. A piros szem effektus és jól kontrolált, nagyon ritkán fordul elő. Vészhelyzet esetén jól jöhet, ha már manuális beállításokkal sem tudunk kompenzálni és nem ijedünk meg egy kis árnyéktól.

Makró: Az alacsony f/1.8-as rekeszérték, mélységélesség mellett nagyon szép elmosódott hátterű portrékat készíthetünk, de ahogy közeledünk a témához, makróban például még erőteljesebben előhozható a kedvelt, a témát a háttérből kiemelő hatás. Ehhez jön még a precízen, milliméterről, milliméterre állítható manuális fókusz, így a témának pontosan azt a síkját, pontját emelhetjük ki, amelyiket szeretnénk.

20150628_203821_HDR

Használat, funkciók

A legtöbb csúcstelóhoz hasonlóan az LG G4 megfelelően gyors, reszponzív, ami az általános használatot illeti. A kamera funkció is gyorsan elérhető, alvó állapotból 2 mp alatt beizzítható. Az enyhén ívelt telefon a szélei felé keskenyedik, a szélek teljesen gomb mentesek, így a készülék igazán letisztult, viszont kell egy kis idő, ahhoz hogy másik mobilról váltva megszokjuk a hátlap közepén lévő bekapcsoló/menü gombot, illetve a mellette lévő hangerőszabályzó gombokat. Telefonáláshoz könnyű megszokni, fotózáshoz sokkal kevésbé. Stabil, kétkezes, fotózáshoz alkalmazott fogás esetén nagyon nem áll kézre, illetve ha nem vigyázunk az ujjunk könnyen belelóghat a kompozícióba. Kétségtelenül a telefon így szép, de ha a kamera használhatóságát nézzük, akkor a mindennapokban sokat segítene egy a szélen egy expo gomb, lehetőleg kétállású, ami félig lenyomva rögzíti a fókuszt.

LG-G4-kamera-teszt8

Ennek hiányában érdemesebb az érintőképernyőt használnunk, illetve vicces funkció még a gesztus- vagy hangvezérléssel kezdeményezett kioldás is. Az „Itt repül a kismadár” helyett a Cheese, Whisky, Kimchi és LG vagy ezekhez hasonló felkiáltásokra reagál.

20150822_183335_HDR

Az LG G4 kamera appjában háromféle mód/interfész közül választhatunk. Az „Egyszerű” a bolondbiztos, ahol megérintjük a képernyőt oda fókuszál és rögtön el is lövi a képet. Az „Alap” felel meg nagyjából az automatikus módnak, az expozíciós beállítások felett ugyan még nem rendelkezhetünk, de a vakuhasználatról, képarányról vagy HDR módról már mi önthetünk, ugyancsak ebben a módban érhető el a Panoráma és a Dual üzemmód is. Dual módban egyidejűleg rögzít mind a hátlapi, mind az előlapi kamera, így a fotós/videós önmagát is selfizheti.

Persze a harmadik, a „Kézi” mód az, ahol az LG G4 igazán kiteljesedhet és megvillanthatja tudásának teljes palettáját. Az Android 5.0 bevezetése óta a felhasználó felületen keresztül szabadon hozzáférhetünk az összes lényeges kamera-beállításhoz, így bármikor felülbírálhatjuk az AUTO mód paramétereit, legyen szó záridőről (1/6000 – 30 mp), ISO-ról (50-2700), fehéregyensúlyról (2400-7200K), expozíció kompenzációról (-2 +2) vagy a fókuszról. Az expót az AE-L gombbal rögzíthetjük vagy oldhatjuk fel, míg a bal felső sarokban további segítségként a hisztogramot is bekapcsolhatjuk.

lg_g4_kamera-kezi-mod

A panoráma funkciót Alap/Auto módban érjük el. A készülékkel lassan körbefordulva kb. 270 fok átfogású panorámaképeket készíthetünk. Ha függőlegesen tartjuk a mobilt, akkor egy körülbelül 21.000 x 5.000, azaz több mint 100 megapixeles részletgazdag körpanoráma lesz az eredmény, igaz kisebb összefűzési hibák, helyenként szellemkép megfigyelhető, de így is nagyon jó eredményt kapunk, főleg, ami a részletgazdagságot és a dinamikatartományt illeti.

A HDR mód nem tartogat meglepetést, hasonlóan működik, mint más mobilok, kamerák esetében: a sztenderd fotónál kicsit hosszabb ideg tart a kép elkészítése, hiszen két vagy több különböző expo beállítással is elkészülnek a képkockák, amelyek ezt követően összeolvasztásra kerülnek. A HDR mód hozza az elvárásokat, mind az amúgy túl világos, kiégett felületeken, mind a sötét, árnyékos területeken előcsalja a részleteket és összességében egy sokkal kellemesebb fotót eredményez, például erős megvilágítással, nappal szemben:

20150808_192528_HDR

A Dual, azaz kettős mód mind fotózás, mind videózás közben használható. Lényege, hogy képrögzítés közben a kisebb előlapi kamerával a fotós, operatőr arckifejezését is rögzíti párhuzamosan és azt realtime az elsődleges hátlapi kamerával készült fotóba vagy videóba illeszti. Dual módban legfeljebb 1280 x 720 kép rögzíthető, ami mozgóképben nem rossz, de a fotóban azért kevés, bár, amire a kettős módot kitalálták, vagy például FB-on megosztani bőven jó.

Nasim Mansurov profi fotós képei LG G4-gyel és az LG hivatalos sample képei (az alábbi 9 fotón kívül a többi a cikkben lévő kép saját termés)

Összefoglaló

Ami jó:

 • Kiváló részletgazdagság és nagyon jó dinamika tartomány nappali megvilágítás mellett
 • Optimális egyensúly a zajcsökkentés és részletgazdagság között gyenge megvilágítás mellett
 • Minimális fénynél is használható képek, éjszakai, beltéri fotózáshoz talán a legjobb a kategóriájában
 • Teljes manuális kontrol az összes beállítási lehetőség felett
 • A RAW mód további távlatokat nyit utómunka során
 • Az optikai képstabilizátor hatékonyan látja el feladatát
 • 4K illetve slow-motion videó
 • Korrekt a LED vaku teljesítménye
 • Részletgazdag, jó dinamikájú panoráma (igaz kisebb összefűzési hibákkal és néha szellemképpel)
 • Hatékony HDR mód
 • Cserélhető aksi (vihetünk magunkkal pótaksit, nem kell a lemerüléstől tartani)
 • MicroSD támogatás (több 128GB kártyával felszerelkezve kb. végtelen tárhely, fotózhatunk RAW-ban és a 4K videótól sem kell féltenünk a tárhelyet)

Ami, nem olyan jó:

 • A fizikai expo gomb a készülék hátlapján van, stabil fogás esetén nagyon nem áll kézre, illetve az ujjunk könnyen belelóghat a kompozícióba
 • Bizonyos esetekben a kép szélei felé néha puhább, kevésbé éles kontúrok figyelhetőek meg (talán a képstabilizátornak tudható be, ami egyébként remekül teszi a dolgát)
 • Az autofókusz ritkán (3-400-ból 3 kép) de mellélő
 • Illetve nem tudjuk az okát, az SD kártya is tehet róla, de 2 alkalommal, az expo hang visszajelzés ugyan megjött, de a fotók nem kerültek elmentésre, a készüléket újra kellett indítani.

Nincs fényképezőgépem, a mobilommal fotózok, jó cucc, érdemes megvennem? Mint minden, attól függ. Az LG G4 a mobilok között fotós képességekben a csúcskategóriát képviseli, tudja mindazt, amit a két nagy rivális, és vannak olyan paraméterek amiben rájuk is ígér: f/1.8 objektív, RAW mód, cserélhető aksi, MicroSD bővíthetőség, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ha ezek számítanak, akkor egyértelmű a válasz, ha nem annyira, akkor pedig inkább vallási kérdés lesz a választásból vagy a pénztárca dönt. Nézzük az árcetlit:

Mennyibe kerül?

Április végi megjelenésének időpontjában masszív 230-240.000 Ft-ot kértek LG G4-ért kártyafüggetlenül, de két hónappal később júniusban áttörte a 150e Ft-os lélektani határt, a poszt írásának időpontjában (2015.aug.20.) pedig kártyafüggetlen árcetlit beállt 139.000 Ft-ra. Innét rövidtávon jelentős esés nem várható, akit komolyan érdekel a készülék, ez egy jó beszállási, vételi pont.

Ha szolgáltatók kínálatát, egy előfizetéses konstrukciót nézünk, akkor egy korlátlan belföldi beszédet és 500MB netet magában foglaló 13.990 Ft havidíjú Telenor MyTariff csomaggal 81.990 Ft-ért lehet elvinni, a legnagyobb 17.990 Ft havidíjú 2GB adatot és 2.000 Ft extra szolgáltatási keretet tartalmazó csomagban pedig 30.990 Ft a készülék ára jelenleg.

Ha a két konkurens 32 GB-os modelljével hasonlítjuk össze, akkor kártyafüggetlenül kb. 40e Ft-tal kerül kevesebbe a G4, de mivel ott a Micro SD slot, így 10-12e Ft-ér egy 64GB-os, 20-30e Ft-ért pedig egy 128GB-os kártyával még versenyképesebbre bővíthetjük, tovább nyílik az árkülönbség a G4 javára.

LG G4 tesztfotók, galéria: