LG G Watch R teszt

By  | 

lg-g-watch-r-okosora

Csomagot kaptunk az eMAG.hu-tól, a kis fekete dobozban pedig a jelenleg elérhető okosórák egyik legjobbja egy LG G Watch R tesztkészülék figyelt. Az első generációt követően az LG szerencsére a kerek kijelző, a hétköznapokban is hordható klasszikus megjelenés mellett döntött, ezt jelöli modellnév végére biggyesztett R betű is (Round). A Moto 360-nal szemben ez esetben teljes kör kijelzőt kapunk, nincs lecsapva a kijelző alja, de az Android Wear platformon futó LG G Watch R nem csak ezzel a jelentéktelennek tűnő aprósággal tud többet konkurensénél.

LG-G-Watch-R-3462

Megjelenés, design

A kerek kijelző, hagyományos óraforma mindenképpen az LG G Watch R előnyére válik, sportosan elegáns, a matt fekete minimál megjelenéssel akár univerzálisan bevethető, akár még öltönyhöz is felvehető, igaz kidolgozottságában azért elmarad egy hagyományos analóg órától. A karimára festett fix számozás nem az igazi (például nem illik bármelyik digitális óralaphoz), illetve a valódi bőrnek mondott szíj elég merev.

LG-G-Watch-R-box

Az óra mindezek mellett szép, jól megmunkált, hordható és ráadásul masszív, strapabíró is, az IP67 szabványnak megfelelően korlátozottan por- és vízálló is. Ha hozzá vagyunk szokva egy igazi, férfias karóra viseléséhez a mindennapokban, akkor észre sem fogjuk venni, az elektronika miatt még valamivel könnyebb is mint egy hasonló méretű analóg szerkezet. Átmérője 46,4 mm, legnagyobb szélessége 53,6 mm, míg vastagsága 11,1mm. Ezekhez a méretekhez 62 grammos súly társul.

LG_G_Watch_R-fitness

A tekerő (hivatalos nevén korona) sajnos csak a ki/be kapcsolást szolgálja, azt tekerve nem lehet a menüben fel-le scrollozva lépkedni, pedig adná magát.
A hátlapon ott figyel a szívritmus érzékelő, ami folyamatosan érintkezik a csuklónkkal, így bármikor leolvashatjuk a ketyegőnk szaporaságát.

Kijelző

Az LG G Watch R okosóra egy 1,3” (3,3 cm) átmérőjű (és ez esetben tényleg nem elírás a képátló helyett az átmérő szó használata:) 320 x 320 vagyis 160^2*Pí pixel felbontású P-OLED érintőképernyőt kapott. A köralakú kijelzőre sokkal kellemesebb ránézni, mint a szögletes elődre, igaz használhatóságban azért kompromisszumokat kell kötni, az ikonokat, appokat nem feltétlenül kerek kijelzőre tervezték.

A kijelző a karunk felemelésére, csukló billentésre, mozdításra azonnal aktiválódik, így bármikor ránézhetünk a számlapra nem kell azt unlockolni, mint egy telefon esetében. A fényerő, háttérvilágítás teljesen korrekt, az óra számlapja napos időben, a szabadban is jól leolvasható.

LG-G-Watch-R-oltony

Hardver, teljesítmény, aksiidő

Az okosórában egy 1.2GHz Snapdragon 400 proci ketyeg, amit 512MB RAM és 4GB belső tárhely támogat. Az órában a következő érzékelőket találjuk: barometer, pulzusmérő, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű. Mindezekhez egy izmos aksi adja a kraftot.

Az LG G Watch R az eddigi okosórák közül a legnagyobb teljesítményű 410mAh aksit tudhatja magáénak, amivel egész szívós, normál használat mellett akár 2 teljes napot is végig lehet vele vinni, igaz az első napos intenzív tesztelést követően estére már nem sok maradt benne, de átlagos használat mellett jól bírta.
A töltés egyébként egy kis korong alakú, az óra hátlapjára illeszthető, 5 tűs konnektorral csatlakozó töltőbölcsőn keresztül történik, amibe a szokásos micro USB megy bele.

LG_G_Watch_R-4b

Android Wear

Az okosóra az Android Wear platformra épül és legalább Android 4.4 verziót futtató mobilokkal párosítható. Vagyis az Android Wear app 4.4 verzió alatt nem telepíthető okostelefonunkra. Ha a feltételek adottak, akkor a párosítás egyébként rendkívül egyszerű: a mobilon aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot, ami pillanatok alatt felismeri a bekapcsolt órát, mindkét készülék kijelzőjén visszaigazoljuk, hogy engedélyezzük a csatlakozást, és kész.

Az óra menüjét az óralapra koppintva érhetjük el. Fel-le húzva az ujjunkat görgethetjük. Ha valamit balra húzunk, azzal kiválasztjuk, ha jobbra, akkor az adott app beállításaihoz jutunk. A telefonunkra érkező, de az órán is megjelenő értesítéseket szintén jobbra húzással tudjuk olvasottként jelölni, eldobni. Ezt az alap navigációt első indításkor egy rövid demo, tutorial el is magyarázza.

lg-g-watch-r-okosora-teszt-01

Az óra alapfunkcióit (idő, naptár, navigáció, google keresés, hangouts, email és értesítések kezelése, fitness tracker, lépésszámlálás, pulzusmérő) appok letöltésével tovább bővíthetjük. Az óra megjelenését pedig a digitális számlap módosításával alakíthatjuk igényeiknek megfelelően. Alapból 20-22 különböző számlap közül választhatunk, de természetesen továbbiak letöltésére is lehetőség van.

08_BE-SMART-ANYTIME-ANYWHERE-W110

Ami minden várakozásomat felülmúlta az a hangfelismerés. Nem lennék jó TV bemondó és Kazinczy versenyen is hátránnyal indulnék, hajlamos vagyok félig csukott szájjal elmormogni a szavakat, de az óra a magyar szavakat is remekül felismerte. A „palacsinta” szóra előhozta a palacsinta receptjét, „Nagykanizsa” bemondásra a város megjelent Google Mapsen a kis kör kijelzőn, mobilon pedig elindult az útvonaltervezés. A „Pazar Cuccok” utasításra megjelent az RSS feedből a legutóbbi poszt címe és első sora, „Petőfi Sándor”-ra pedig a wikipédia vonatkozó szócikke.

Sőt az órának, mint egy jó titkárnőnek (vagy Kitt-nek?) diktálni is lehet. Belehablatyoltam pár keresetlen mondatot, majd mentés nélkül abbahagytam, kiléptem is elkezdtem pulzust mérni, de pár pillanat múlva megkaptam a kapcsolódó gmail-es címemre a lediktált szöveget emailben! Azt mondjuk sajnos nem próbáltam ki, hogyha egy megbeszélésem bekapcsolva hagyom, akkor milyen pontossággal dokumentálja az elhangzottakat. Utólag belegondolva ezt a posztot is tollbamondhattam volna, de már késő, az okosórát sajnos visszaszolgáltattuk.

A telefonra érkező értesítések (FB like, Swarm chekin stb.) illetve üzenetek (SMS, email stb.) folyamatosan felpattannak az óra számlapján. Az óra virtuális billentyűzettel (kör alakba rendezett gombokkal:) nem rendelkezik, de előre definiált válaszok közül választhatunk, így rövid válaszok lehetségesek: Igen, Nem, kések, később hívlak stb.

05_TAKE-THE-NEXT-TURN-W110

A navigáció is jól működik. Az útvonaltervezés a telefonon készül el, de a csuklónkon mindig megjelenik a következő lépés, irányváltoztatási pont, így városban sétálva jól használható, anélkül, hogy a mobilunkat kellene nyomogatni.

Verdikt, árcetli

Az LG G Watch R a jelenleg elérhető egyik legjobb okosóra, ami klasszikus kerek kijelzőjével, kompakt méretével a mindennapokban is hordható kiegészítővé teszi. Az óra masszív és strapabíró, de a szíjával nem voltunk teljes mértékben megelégedve, de szerencsére cserélhető. Illetve a koronának adtunk volna némi navigációs funkciót is. Kiemelkedő aksiidő, teljesítmény, Android Wear platformon keresztül gazdag funkcionalitás és app kínálat. Árcetli: 90e Ft körül. Az okosórát az eMAG.hu webáruháztól kaptuk tesztelésre.