Samsung NX30 fényképezőgép teszt

By  | 

Az NX30-ast két extra objektívvel a Tisza-tóhoz, a Hortobágyra vittük tesztelni október egyetlen ködös, esős hétvégéjén. Az NX sorozat jelenleg megvásárolható csúcsmodellje a takony idő ellenére remekül teljesített.

samsung_NX30-teszt-01

Ha fényképezőgép vásárláson gondolkozunk, akkor nem biztos, hogy a Samsung lesz az első márka, ami eszünkbe jut, pedig a kompakt szegmensben megkérdőjelezhetetlen a pozíciójuk. Én először igazán a Galaxy sorozat megjelenésekor figyeltem fel a Samsungra, mint a digicam gyártóra. Nagyon ügyesen abból az irányból haraptak bele a kompakt fényképezőgép piacba, ahol a legerősebbek, okostelefon irányból. Azaz a hibrid készülékekkel robbantottak. Az Androidos Galaxy Camera sorozatra úgyis tekinthetünk, mint egy olyan okostelefon, amivel kiváló fotókat készíthetünk és optikai zoomal rendelkezik, de nézhetjük fordítva is: egy olyan kamera, amivel telefonálni is lehet.

samsung_NX30-teszt-04

Na de helyezzük el a tesztkészüléket a mátrxiban! Az NX sorozat még korábban 2010 januárjában indult a Samsung NX10-zel. A Samsung NX tagjai egytől-egyig APS-C szenzorméretű (23,5*15,7 mm) tükör nélküli, de cserélhető objektíves kamerák, azaz MILC-ek. Az NX1000, 2000, 3000 jelentik a belépőmodelleket, Az NX100, 200, 210, 300 az eggyel magasabb kategóriát, míg felül az eredeti, a legelső NX10 újabb generáció, az NX20 és az idén megjelent, a tesztalanyaként szolgáló NX30.

2013 nyarán megjelent a Galaxy NX a két sorozat öszvérjenként, idén áprilisban a legkisebb Samsung NX mini, múlt hónapban pedig bejelentették az új csúcsmodellt a Samsung NX1-est.

Na de vissza az NX30-as tesztgéphez, melyhez nem csak a 18-55 mm F3.5 – 5.6 OIS II kit obit (S1855IB) kaptunk, hanem egy termetesebb, de jóval nagyobb fényerejű 16-50mm F2.0-2.8 S (S1650ASB) optikát is, sőt egy fix gyújtótávolságú 60 mm F2.8 Macro ED OIS SSA (M60SB) makro objektív is került a csomagba.

Design, megjelenés, méret

Méretkategóriáját tekintve a nagyobb MILC-ek közé tartozik, mondjuk bridge. Maga a váz a 375 grammos súlyával (akku nélkül) 127 x 96 x 58 mm méretével kifejezetten könnyű és kicsi, azonban már az alap kit obi is hozzátesz 190 grammot, a komolyabb objektívek pedig megduplázzák a súlyát. Így a két plusz objektívvel együtt egy kisebb fotóstáskára volt szükség a kényelmes utazásközbeni használathoz. Méretben egyébként kiegyensúlyozottan illik az NX objektívekhez, nem egy nevetséges gyufásskatulya az optika végén mint egyes mini MILC-ek esetében.

samsung_NX30-teszt-02

A strapabíró magnézium ötvözet vázat itt-ott műanyag elemek is borítják, a gumírozott markolat pedig minden körülmény között stabil fogást biztosít.

A horizontálisan 180 fokban, vertikálisan 270 fokban kihajtható 3”-os Super AMOLED érintőképernyő a kategória egyik legjobbja és 100%-os képlefedést biztosít.

A kijelző fölötti elektronikus kereső (EVF) érdekessége, hogy felhajtható, így egy hőskori fényképezőgéphez hasonlóan lefelé nézve, bizonyos szituációkban kényelmesebben fényképezhetünk, ha inkább belenéznénk, mintsem a kijelző forgatásával oldanánk meg a gyakorlatot.

Porcellino Grasso

Funkciók, beállítások, spec

A gépben ugyanaz a 22 megapixeles (20 mp hasznos pixel) APS-C (23,5*15,7 mm) érzékelő található, mint az NX300-ban vagy az NX3000-ben. A gép 1,54x crop faktorral dolgozik, azaz az objektívek gyújtótávolságát ezt az értéket figyelembevéve kell átszámolni full frame-re. Így a 18-55 Kit obi 28-85 mm-nek felel meg. A Samsung digicamekben a negyedik generációs DRIMe képfeldolgozó proci dolgozik.

Természetesen minden manuális beállítási lehetőség adott a jobb felül lévő tekerőgomb segítségével: Auto, P, A, S, M és az egyedi custom módok mellett választható még a „Lens priority” azaz objektív prioritás vagy a Wi-Fi mód. Persze a HDR mód is adott, de azt nem a tekerőgombbal választható ki.

A záridő 1/8000 és 30 mp, míg az ISO 100 és merész 25.6000 értékek között állítható. Tisza-parti ISO tesztfotók sötétedés után:

Fókuszpontok: 105 pontos Phase Detection AF vagy 247 pontos Contrast AF, illetve arcfelismerés módban, max. 10 személyre, arca fókuszálás. A fókuszpont rögzítés, különösen a prémium „S” objektívvel kategóriájában kiemelkedően gyors.
Ha már szóba kerültek az objektívek, a képstabilizáció az objektívekben történik, Lens Shift (objektívtől függően).

Egy aksitöltéssel kb. 360 fotót lőhetünk, ami egy napra általában elég lehet, de azért érdemes egy pótaksit is a fotóstáskában tartani vészhelyzet esetére.

További tesztfotók:

NX objektívek

A cserélhető objektíves gépek legfontosabb kiegészítője, az érzékelő mérete mellett a másik dolog, ami leginkább kihat a képminőségre. A géphez 3 db objektívet is kaptunk, amelyek max. fókusztávolságukban nagyjából megegyeztek, minden másban azonban jelentősen különböztek.

18-55 mm F3.5 – 5.6 OIS II kit obit (S1855IB)

Az alap objektív, amivel az NX30 váz Kit-ben beszerezhető, legolcsóbb belépőszintű obi. Ár/értékben/méretben teljesen rendben van, jól szolgál, meg leszünk vele elégedve, amíg fel nem pattintunk egy S-es prémium optikát a vázra.

16-50mm F2.0-2.8 S (S1650ASB)

A Samsung NX sorozat prémium „S” kategóriás optikája. Sokat elmond, hogy míg maga az NX30 gépváz + a kit objektív összesen 195e Ft-ba kerül, addig a 16-50-es masszív 349e Ft-ba fáj! Anyag is van benne bőven. A kit obi 190 grammjával szemben 12 csoportba rendezett 18 lencsetaggal kb. 600 grammal mérlegel. Cserébe valóban egy kiváló, felsőkategóriás, nagy fényerejű optikát kapunk, amivel tiszta, tökéletes részletességű, a színeket és kontrasztokat hűen visszaadó képeket lőhetünk.

NX-objektiv_S1650ASB-teszt

A hagyományos 16 – 50 mm-es objektívek nehezen tudják fenntartani a magas felbontást nagy apertúra értéken, ezért kínálják azokat tipikusan F2.8-as induló értéken. A prémium objektív azonban akár az alacsony F2-s értéket is elbírja, miközben képes fenntartani a magas felbontást, köszönhetően az aprólékosan kidolgozott lencséknek. Ez azt jelenti, hogy alacsony megvilágítottság mellett is világos és tiszta képeket kapunk. Természetesen optikai képstabilizátorral érkezik.
Az objektíven i-function gomb megnyomásával, az objektívgyűrű forgatásával állíthatjuk be mélységélességet, záridőt, fehéregyensúlyt vagy az ISO-t
Az NX30-as váz nem, de ez az obi ráadásul por- és vízálló is.

60 mm F2.8 Macro ED OIS SSA (M60SB)

NX-makro-objektiv-60mm-teszt

Fix gyújtótávolságú makro objektív. A gyújtótávolság kb. 92 mm-nek felel meg. 12 lencsetag 9 csoportba. Szintén nem könnyű 375 gramm, pont, mint a gépváz. Minimum fókusztávolság: 18,7 cm de a 92 mm miatt nem kell közel menni a témához. Igaz, hogy makró objektívnek van kikiáltva, de portré/táj fotózásra is használható. Makróban a mélységélesség nagyon finoman állítható, az éles síkot sebészi precizitással tologathatjuk előre, hátra, annak függvényében mit szeretnénk kiemelni vagy éppen elmosni a képen. Gyors és pontos automatikus élességállítást pedig a csendes ultrahangos motor segíti, így nem fog elrepülni a kiszemelt áldozat. A makró objektív ára 159e Ft.

Makró tesztfotók az objektívvel:

Wi-Fi, NFC

Korábban feleslegesnek tartottam, most már nem tudnék élni nélküle. A fotókat, videókat azonnal átlőhetjük a mobilunkra, tabletre, laptopra, nyomtatóra vagy a felhőbe. Onnét tovább emailben, Facebookra, instagramra stb. Akár fotózás közben azonnal. Az automatikus háttértárra mentés az „AutoShare” funkció minden képet azonnal mobilunkra küld és GPS alapján geotaggeli, így a biztonsági mentés is azonnal megoldott.

De ez csak az egyik funkció. A Samsung Smart Camera alkalmazással átvehetjük az irányítást is az NX30-as felett. Mobilunkon megjelenik a kamera élőképe, így távvezérléssel, távkioldással is fotózhatunk, sőt bébicsőszként is használhatjuk, bár ahhoz kicsit drága mulatság.

A fényképezőgépet és az objektíveket a Samsung hazai képviseltétől kaptuk tesztelésre.