iPhone 6 két méretben érkezik

By  | 

A retina felbontású 6-os szifon megérkezett kicsiben és itt a vágódeszka méretű iPhone 6 Plus size model is, az Applenél nem tudtak dönteni, illetve látták a Samsung S3-S4-S5 és a kicsit kisebb, kevesebbet tudó mini sorozat párosításának a sikerét, így nem hónapos csúsztatással, hanem rögtön két méretben jelentették be az iPhone 6-ot. Az elmaradhatatlan “one more thing” fordulattal pedig bemutatták a szintén nagy várakozásokkal övezett Apple Wacth okosórájukat.

iphone-6-plus

Hónapok óta tűkön ülve várják az Apple újabb termékbejelentéseit, és szeptember 9-én helyi idő szerint reggel 10-kor abban a legendás cupertinói Flint Center for Performed Arts épületében tartották meg a legújabb termékbemutatót, ahol annak idején Steve Jobs a legelső Macintosh számítógépről rántotta le a leplet. Ráadásul, hogy tovább fokozzák a várakozásokat, egy külön épületet is felhúztak a Flint Center tőszomszédságában, persze fehér lepellel teljesen letakarva.

iphone-6_ara_foto_04

Mindenki a legbiztosabbra vette az iPhone-frissítést, de a mostani ráncfelvarrást különösen indokolta az erősödő Androidos konkurencia, valamint a nagyképernyős phabletek fokozódó térnyerése, mindenesetre a nagyobb kijelzőt leginkább a felhasználók igénye és a piac kényszerítette ki. Két éve az iPhone 5-nél  is nagy nehezen váltottak át 3,5 inch-ről 4 inch-es képernyőre, most viszont a tepsifonok szorításában az Apple továbbnyergelt a 4,7 (1344*750 pixel @ 326 ppi) illetve a 5,5 inch-es (1920*1080p @ 401 ppi) méretekre, vállalva a kockázatot, hogy egyre nehezebb lesz őket egy kézzel kényelmesen kezelni.

iphone-6

Természetesen a méretnövekedés számos pozitív hozadékkal járt: megnövekedett az akkumulátor kapacitása 1.440 mAh helyett már a kisebb változatnál 1810 mAh-ra (14 óra beszélgetős aksiidő és 10 nap standby), a nagyobb iPhone-variáns esetében 2.915 mAh-ra nőtt (24 óra beszélgetős aksiidő és 16 nap standby), a gépelés valamivel kényelmesebb lesz a nagyobb panelen, és számos alkalmazás számára megnyílik a fektetett landscape-mód lehetősége. A képernyő felbontását már nem Retinaként emlegetik, viszont továbbra is kifogástalan a pixelsűrűsége, sőt a GT Advanced Technologies céggel szoros együttműködésben a Gorilla-üvegről átváltottak a zafírkristályos üvegborításra, ami ha lehet, még jobban ellenáll majd a töréseknek és karcoknak.

iphone-6_ara_foto_02

Jelentősen átdolgozták az okostelefon házát is, a széleken az iPhone 4 óta jellemző szögletes kialakításról visszatértek a legelső Apple-telefon lekerekített formájára, vastagságban pedig minden eddiginél kisebbre passzírozták az iPhone-t, ami így mindössze 6,9 mm karcsú lett a kicsi és 7,1 mm a Plus size modell.

iphone-6_ara_foto_06

Fotó: Az iSight kamera optikai képstabilizátorral megtámogatva. A hátsó kamera 8 MP pixelszáma nem emelkedett egyik modell esetében sem, de a képfeldogozó procin, képminőségen állítólag javítottak. F2.2-es rekesz. True Tone vaku. BSI, azaz háttérvilágított érzékelő. 43 megapixeles panoráma mód.
Videó: 1080p 30 mellett 60 fps-ben is, kisebb felbontásban pedig super slow motion, lassított felvétel videó akár 120-240 képkocka per mp sebességgel. Lassítva (majdnem) minden jobban néz ki.
Time-lapse videó rögzítési üzemmód. 3x optikai zoom.
FaceTime kamera: 1,2 megapixel, 1280*960 px, F2.2-es rekesz, BSI, auto HDR, arcfelismerés, expozíció veérlés, burst mód.

iphone-6_ara_foto_13

Lényegesen jobb teljesítményű A8 proci (A7-hez képest +25% proci és +50% grafikai teljesítmény), 64 bites architektúra, M8 motion sensor CPU.
Az iPhone 6 ötvenszer 50x gyorsabb, mint a legelső, eredeti iPhone!

iphone-6_ara_foto_09

Apple Pay: Az iPhone 5-nél bevezetett Touch ID ujjlenyomat-leolvasó szenzort meghagyták az új generációban, sőt végre beépítették az érintés nélküli fizetéshez használható lapkát is, ami az Androidos telefonok többségénél már több mint 2 éve alapnak számít, de eddig az Apple valamiért ellenállt az NFC-technológiának, most viszont egy saját szabvánnyal rendelkező bankkártyát kiváltó fizetési eszközt varázsolt az iPhone-ból, amit Apple Pay-re kereszteltek. Pl. Októbertől az amerikai mekikben már ezzel fizethetnek a userek.

apple-pay

Konnektivitását is továbbfejlesztették, mostantól támogatja a 802.11 ac Wi-Fi-t és az LTE Advanced-t is.

Az iPhone 6-ból és a Plus-ból is 16, 64 és 128GB verziók érkeznek. A kisebbik 199, 299, 399 dollárba fog kerülni, míg a nagyobbik 299, 399 illetve 499 pénzbe. Arany. ezüst és space grey színekben.
2014. szeptember 12-től előrendelhető és 19-én érkezik. Itthon talán októberben, felszorzott, magyar áfásított masszív árcetlivel.

iphone-6_ara_foto_03iphone-6_ara_foto_05

iphone-6_ara_foto_07 iphone-6_ara_foto_08iphone-6_ara_foto_10 iphone-6_ara_foto_11 iphone-6_ara_foto_12iphone-6_ara_foto_14 iphone-6_ara_foto_15 iphone-6-applepay-fizetesiphone-6-order-megrendeles
iphone-6_arak_usd_Ft_HUFiphone-6-plus_arak_usd_Ft_HUF

2 hozzászólás