Samsung Galaxy S6 edge teszt

By  | 

Az egy hónappal ezelőtti barcelonai MWC-n bejelentett Galaxy S6 és S6 edge párosról gyakorlatilag mindent leírtunk már, az előzetes hírmorzsákat és teasereket követően a bemutató napján pedig a végleges specifikációról és funkciókról is lehullt a lepel. Persze mindezt csak pletykák, hírek, külföldi beszámolók és sajtóközlemények alapján. Így éppen ideje volt beszerezni egy tesztpéldányt és a testközelből, a mindennapokban is kipróbálni mit tud az aktuális csúcsmobil. Az objektív számok, pixel, GHz, mm specifikáció helyett most inkább a személyes benyomásokra fókuszálunk a teljesség igénye nélkül.

EP-PG920IBEGWW-12-0

A Galaxy S6 edge tesztkészüléket a Samsungtól kaptuk még a Húsvét hideg napjaira. A készülékhez kaptunk egy vezetéknélküli töltőt és három különböző tokot is. Később majd ezeket is szemügyre vesszük, de kezdjük a készülékkel.

Design, megjelenés, edge kijelző

Mindig maradnak ellenlábasok, de nálunk és az ismerősöknél is, akiknek a pár nap alatt megmutattuk nagy sikert aratott a Galaxy S6 edge megjelenése, különösen a két oldalt lekerekített kijelző, ami első ránézésre egyértelműen megkülönbözteti minden versenytársától és valóban az elit kategóriába emeli. A QHD felbontású AMOLED panel gyönyörű és ezt tovább fokozzák a kétoldalt vízesésszerűen túlfolyó fotók, app interfészek, website-ok. Mint egy feszített víztükrű medence.

samsung-s6-edge-05

A lenyűgöző megjelenésen, külsőségeken kívül van értelme az edge kijelzőnek? – tehetjük fel jogosan kérdést. Valószínűleg a megjelenés, wow effekt volt az elsődleges cél, de ha már ívelt szélek, akkor funkciót is kaptak. Kikapcsolt kijelző mellett, unlockolás nélkül, a kijelző szélét megérintve megjeleníthetjük a pontos időt, értesítéséket vagy az időjárást. Éjszaka a full fekete képernyő szélén állandóra is megjeleníthető az óra, így éjszaka nem kell bevilágítanunk a szobát, ha csak a pontos időre vagyunk kíváncsiak, azonban az óra sajnos nem olvasható le oldalról. Azaz ha telefon az éjjeliszekrényen figyel kb. fejmagasságban (ami elvileg egészségtelen is), akkor a pontos időért nem elég jobbra fordítanunk álmos fejünket, hanem oda kell nyúlni és fel kell emelni, vagy felülve felülről ránézni.

Ami viszont oldalról is látszik, az az öt kedvenc kontaktunkhoz rendelhető színkód, így akár kijelzővel lefelé fordított készülék esetében is felismerhetjük a hívó felet.

A Galaxy S6 edge-et először kézbefogva azt érezzük, hogy hideg és „csúszós”, de barátságtalannak semmiképpen sem mondanám. Talán a sok üveg és fém felület, a vékony kivitelezés és a kétoldalt túlfolyó kijelző miatt nehéz megfelelő fogást találni rajta (és a maga 132 grammjával meglepően könnyű). De lehet, csak féltem nehogy kiessen a kezemből a listaáron 299.000 Ft-tól induló S6 edge. Alapvetően nem szeretem a tokokat, de most nagyon örültem, hogy három egyedi cover is érkezett hozzá, gyorsan fel is próbáltam őket.

Galaxy S6 edge cover tokok

S6-clear-cover-7

A kijelzőt is védő kinyitható Clear view cover fedlapján keresztül áttetszik a kijelző, pontos idő. Nem rossz, de mint a legtöbb tok elrejti a mobil gyönyörű vonalait és egy teljesen más karakter ad a készüléknek. Sokkal jobban tetszett a full minimál teljesen átlátszó Clear Cover, mely szinte észrevétlenül simult a készülékre és valóban csak a legkritikusabb pontokat védte szinte láthatatlanul. A Clear Cover mindamellett, hogy a leejtéskor legsérülékenyebb sarkokat védi pont olyan vastag (vékony), mint a hátlapból pár mm-re kiálló kamera, így kivágáson keresztül az egy síkba kerül a tokkal/hátlappal, így ezt követően már kevésbé óvatosan is az asztalra tehetjük a készüléket. Továbbra is látható marad az S6 edge fém széle és a lekerekített kijelző vonalaiba sem rondít bele a Clear Cover, jó testőrként szinte észrevétlenül, tökéletesen teszi a dolgát, miközben jobb fogást is biztosít.

S6-clear-cover-11

Teljesítmény

A teljesítményre természetesen nem lehet panasz a nyolcmagos Exynos 7420 katona módjára teszi a dolgát, rezzenéstelen arccal aprítja a proceszeket. Sehol egy belassulás, döccenés, minden rendkívül reszponzív, minden azonnal történik. Aki a számokra kíváncsi talán elég, ha ennyit mondunk, hogy szintetikus tesztekben 50-70%-kal veri az S5-öt és a konkurenciát.

samsung-s6-edge-02

Kamera, S6 tesztfotók

A 16 megapixeles Sony szenzor elé egy rendkívül nagy fényerejű F1.9-es lencse került optikai képstabilizátorral megtámogatva. A kamera remek, de a száraz adatok és funkciók felsorolása helyett nézzünk inkább a tesztfotókat, amelyek fotózás szempontjából meglehetősen rossz körülmények között felhős égbolt alatt készültek. Akik idáig végigolvasták, azoknak a sorok közé rejtve bónuszként egy kis játék: a Galaxy S6 edge tesztgalériában lévő fotók hol, melyik hazai kirándulóhelyen készültek? Kommentben lehet tippelni, S6-ost sajnos nem lehet nyerni, de aki elsőként eltalálja, kap valami apró ajándékot a boltból.

galaxy-s6-edge-teszt-foto-kamera_16

Vezetéknélküli töltő, S6 aksiidő

Ami a kiegészítőket illeti a tokok mellett egy vezetéknélküli töltőt is kaptunk az S6-oshoz. A fekete színű, lefelé szűkülő korong alakú charger átmérője 10 cm, tetején egy gumigyűrű biztosítja, hogy a drága készülék a helyén maradjon. Az energia nem a levegőből érkezik, így az UFO töltőbe egy klasszik micro USB kábel juttatja el a kraftot, az S6-ost viszont már nem kell bedugnunk, csak a korongra helyeznünk. Ha nagyjából középre helyeztük, akkor a készülék egy kis hangjelzéssel, illetve pillanatra bekapcsolt képernyővel jelzi a kapcsolat létrejöttét, míg az UFO egy sejtelmes kék hangulatfénnyel igazolja vissza, ami 100%-os töltöttségnél zöldre vált.

s6-vezeteknelkuli-tolto-insta

És hogy hasznos dolog-e vezetéknélküli töltés? Kényelmes, hi-tech, gyakrabban helyezzünk a készüléket töltőre, mint egyébként, de a hagyományos kábeles töltéssel ellentétben hívást kezdeményezni max. kihangosítva, vagy csak furcsa pozícióban tudunk.

S6-vezeteknelkuli-tolto-03

Hasznos funkció még a gyorstöltés, mindössze 10 perc töltéssel 4 óra visszafogott használatot nyerhetünk.

Az aksinál maradva meglepően tapasztalhatjuk, hogy az S6-os közel 10%-kal kisebb kapacitású aksit kapott (S6: 2550 mAh, S6 edge: 2600 mAh) mint elődje az S5-ös (2800 mAh), illetve szükség esetén aksicserére sincs módunk, hiszen nem kivehető, legalábbis házilag nem. A 14 nm-es proci viszont masszív teljesítménye ellenére ugyancsak takarékos, így a legtöbb szituációban az S6-os tovább bírja, mint elődje.

samsung-s6-edge-04

Galaxy S6 edge ára, elérhetősége

Április 17. péntek óta idehaza is elérhető. Az S6 edge kártyafüggetlenül 279-339e Ft között mozog (32-64-128 GB), míg a szolgáltatók kínálatában 2 év hűséggel és egy megfelelően magas havidíjú (15-20e Ft/hó) tarifával 83-288e Ft között vihető el a legkisebb 32GB-os Galaxy S6 edge.

10 hozzászólás