Exbury Egg: 1 évig lesz tojáslakó a brit művész

By  | 

Stephan Turner, a természethez közel, irigylésre méltó irodában tölti majd a következő egy évet. Bár ha azt vesszük, hogy a kb. 16 nm alapterületű, komfort nélküli, vízen ringatózó fatojás lesz ez idő alatt a lakhelye is, akkor már lehet, hogy kevesebben cserélnének a brit természetjáró művésszel.

exbury_egg_02

Az Exbury Egg terveit a Perring Architecture and Design és a SPUD design studio építésziroda készítette. A megvalósítással stílszerűen egy helyi csónakkészítő mesterembert Paul Bakert bízták meg. A vízi madarak fészkére hajazó kapszula helyben kitermelt cédrusból és douglas fenyőből készült.

exbury-egg

A szokatlan lakás/nyaraló/iroda a dél-angliai Beaulieu folyó torkolatában kerül telepítésre. A motor, meghajtás nélküli 6 méter hosszú, 2,8m átmérőjű óriás fatojást állhajóként, kötelekkel, fixen rögzítik, így Stephan ugyanott ébred majd fel, ahol nyugovóra tér, hacsak nem tréfálja meg sunyi hód. Apály-dagálykor azonban a víz szintjével együtt mozog le-fel, a partról pedig egy hajópallón keresztül közelíthető meg.

exbury_egg_03

A romantikus hajlék egy izgalmas kalandként szolgálhat egy hétvégére, azonban a komfort nélküli körülmények egy éven keresztül biztosan próbára teszik a városi embert, még akkor is, ha a Stephan messzemenőkig az öko-tudatos életmód híve. Az úszó tojás, csak az alapvető szükségleteknek tesz eleget: van benne egy asztal, egy függőágy, egy mini konyhapult, de vezetékes víz például már nincs, így azt a közeli tanyáról kell majd hoznia.

exbury-egg-tojas_5

Áram sincs (bár fut pár vezeték a falon) így a telóját, laptopját, fényképezőgépét majd napelemes töltőkről kell ellátnia energiával. Valószínűleg komolyabb panelekre lesz szüksége, ha napi fél óránál tovább akarja használni a gépet, bár ha a projekt részben a természetközeliségről és nomádságról szól, akkor igazán jegyzetelhetne ceruzával papírra, persze lehet, hogy lesznek adatgyűjtő eszközök is a vízbe lógatva és az inputok feldolgozásához már nem elég a kockás füzet.

exbury-egg-5

A nappali/háló/konyha főhelyiség mellett egy vizes blokk van leválasztva, napelemes zuhanyzóval és egy vitorlásokon használatos WC-vel, mellette egy gardrób szerűség a cuccoknak. Télen a fűtést pedig egy faszén tüzelésű kis kandallóval kell majd megoldania.

exbury-egg-tojas_10

A “természet-megfigyelő művész” lassan egy hónapja, május óta lakik a designos fészkében, egyelőre bírja. Ha 1 évig folyamatosan nem is, de hétköznap 9-17h elüldögélnék egy ilyenben, ha lenne áram, térerő, mobilinternet és pizzarendelési lehetőség a környéken.

Kapcsolódó cucc: