Canon PowerShot G5 X és G9 X

By  | 

Ma nyitotta meg kapuit a párizsi Canon Expo, ahol a gyártó sok újdonság között két új Powershot G X modellt is bemutatott. Mind a PowerShot G5 X, mind a PowerShot G9 X a profi-kompakt kategóriát képviseli és kompakt gépekhez képest nagyméretű 1”-os háttér megvilágítású, 20,2 megapixeles CMOS érzékelővel érkezik, DIGIC 6 képfeldolgozó proci és RAW támogatás kíséretében. Mindkét modell esetén számos funkciót rendelhetünk az objektívvezérlő gyűrűhöz, így például a blendebeállítást vagy a zársebességet.

canon_powershot_G5X_1

A G5X a nagyobb tudású és fizikailag is nagyobb gép, míg a G9X 25%-kal karcsúbbra sikerült (30,8 mm, 209 gramm), mint az előd G7 X, ráadásul nem csak klasszik feketében, hanem ezüst-bőrhatású barna kombinációban is elérhető. Ez utóbbi, pozitív értelemben vett retró dizájn nagyon csinosra sikerült!

canon_powershot_G9X_4

A PowerShot G5 X nagy fényerejű, f/1,8-2,8, 9 lamellás, 4,2-szeres (24-100 mm) zoomobjektívjével egyszerűen lőhetünk tájképeket, de bokeh effektes, elmosódott hátterű portrékat is.
A PowerShot G9 X f/2.0-4.9 fényerejű 3x (28-84 mm) optikai zoomobjektívje lehetővé teszi az éles és részletgazdag képek készítését, még mozgás közben, illetve kedvezőtlen fényviszonyok között is.

canon_powershot_G5X_3

A haladó fotósok számára a PowerShot G5 X nagy felbontása és középen elhelyezett OLED kijelzős elektronikus keresője DSLR-szerű kezelést és maximális kényelmet kínál. A változtatható szögű, kihajtható érintőképernyő bevetésével pedig szokatlan szögekből is egyedi fotókat lehet készíteni.

canon_powershot_G5X_2

Annak érdekében, hogy akár futás vagy menet közben is jó minőségű videók készüljenek, mindkét fényképezőgépnél megtalálható az 5-tengelyes modern dinamikus képstabilizátor. És aki még további funkciókat is szeretne az irányítása alatt tartani, az a tökéletes fókuszáláshoz használhatja az MF peaking (manuális élességállítás) funkciót, a filmszerű élességváltásokat az érintőképernyőn keresztül is irányíthatja, a videót pedig változó képrátával is elkészítheti.

canon_powershot_G5X_7

A PowerShot G5 X és a PowerShot G9 X többféle kreatív üzemmódot és csatlakoztatási lehetőséget is kínál. Ragyogó éjszakai felvételek készíthetőek a csillagos égboltról a Star üzemmód segítségével. Sőt time-lapse módban a csillagok mozgását is megörökíthetjük.

A Wi-Fi alapú Remote Shooting lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép legfontosabb funkcióihoz az okos készülékünkről férjünk hozzá. A beépített Wi-Fi és a dinamikus NFC csatlakozás révén igen egyszerűvé válik a fotók és filmek továbbítása az okos készülékre, és a közösségi médiában való közvetlen megosztása – vagy akár a képeknek közvetlenül a fényképezőgépről történő biztonsági mentése egy felhőalapú tárhelyre (például az irista-ra vagy a Google Drive-ra), így egyetlen értékes emlék sem fog elveszni.

canon_powershot_G5X_8

A karcsú PowerShot G9X árcetlije 510 euró (kb. 159.000 Ft) körül várható, míg a nagyobb tudású PowerShot G5X-ért 799 eurót (kb. 249.000 Ft) kell majd kicsengetnünk. Mindét gép megjelenése még Karácsony előtt várható.