Angry Birds sikersztori + társasjáték

By  | 

Az Angry Birds-öt valószínűleg azoknak sem kell bemutatnunk, akiknek egyelőre még nem iPhone vagy Android-os teló lapul a zsebükben, mert a játék egy év alatt akkora sikersztorivá nőtte ki magát, amire eddig nem nagyon volt példa az appstore-ból letölthető játékok körében. Múlt hét óta azonban elérhető a PC-s verzió is, sőt a nappali közepén közösen játszható kézzelfogható társasjáték is! Általában fordítva szokott történni. Az alapötletet egy jól bevált táblás társasjáték szolgálja (Monopoly, Scrabble, Risk stb.) melynek aztán elkészül a számítógépes átdolgozása. Az Angry Birds az appstore-ból indult.

Gyors összefoglaló, aki esetleg nem tudja miről is van szó. Alapsztori: A gonosz malacok ellopják a madártojásokat. A madarak mérgesek lesznek és elindul a malacok levadászása. Mi a mérges madarak oldalán állunk, őket irányítjuk. Sok lúd disznót győz. Játékmenet: a pálya különböző pontjain, különböző szerkezeteken, építményeken, tereptárgyakon malacok helyezkednek el, akiket egy csúzliból kamikaze módon kilőhető mérges madarakkal találhatunk el, vagy direktbe, vagy a tereptárgyak ledöntésével. Az építmények különböző fizikával rendelkeznek, nem mindegy hol, milyen erővel találjuk el őket. A katapult / csúzli megfeszítése, kilövése érintő képernyő segítségével történik, rendkívül intuitív, gyorsan megtanulható. Természetesen egyre nehezedő pályák, speciális szerkezetek és különleges képességű madarak jelennek meg szintről, szintre. A játék pedig rendkívül addiktív.

Ötlet, fejlesztés: A tapasztalt játékfejlesztőket tömörítő finn Rovio 2009 elején ötleteket kezdett gyűjteni egy siker app fejlesztésére. Ezek között szerepelt Jaakko Iisalo koncepciója, melyben igazából csak a vicces madár karakter, ami igazán megragadta a Rovio figyelmét. Aztán rájöttek, hogy jó volna egy ellenség is. Mivel éppen ekkor dúlt világszerte a sertésinfluenza, így a választás egyértelmű volt: a gonoszok a malacok lesznek. A Rovio 2003-ban még három egyetemistából álló csapata egyébként a „King of the Cabbage World” játékkal nyerte meg a Nokia és a HP akkor közösen szponzorált  Assembly demo party versenyét. 2005-ben figyelt fel rájuk egy üzleti angyal, aki lehetőséget látott a cégben és áttolt a számlájukra némi kezdőtőkét. Az Angry Birds nem egy hétvége alatt összedobott jajdejóötlet, majd talán lesz belőle valami fejlesztés, hanem egy minden szempontból rendkívül alaposan átgondolt, megtervezett, kitalált és megvalósított koncepció, melybe szinte bele volt kódolva a siker, persze ekkora kaszálásra maguk a fejlesztők sem számítottak. Az Angry Birds első verziójának fejlesztése mögött közel egy év kemény munka és több mint €100 000-os (27,5 millió Ft) költségvetés áll.

Az első verzió 2009. decemberében ment ki a brit appstore-ba, majd az amerikaira is. 2010 szeptemberéig 11 millióan töltötték le az ingyenes, míg 7 millióan a fizetős verziót. Amikor tavaly ősszel kijött Android-ra az első 24 órában 1 millióan rántották le. Mára az amúgy ingyenesen letölthető Android verzió  havi  1 millió dollár (215 millió Ft) bevételt generál csak az abban elhelyezett hirdetésekből. A játék azóta megjelent más platformokra is (PSP, PS3, Palm, Symbian, Mac, Win) összesen 50 millió letöltésnél tart, ezzel jelenleg az egyik legismertebb, legelterjedtebb játék.

A fejlesztők természetesen folyamatosan dolgoznak és jönnek ki az újabb fejlesztések, pályák, updatek. Természetesen megjelentek már a merchandising cuccok, plüss madarak, polók, hamarosan pedig rajzfilmsorozat és/vagy animációs film is várható.

A legújabb bejelentés pedig múlt hétről a CES2011-ről: a Mattel megvásárolta a licenszet és idén májustól kezdi árusítani a játék társas verzióját. Az Angry Birds Knock on Wood néven futó társast 2-4 fő játszhatja, a dobozban találunk 5 mérges madarat, jó pár sertést, egy madárkatapultot, kártyákat és egy halom építőelemet, amiből a pályákat felépíthetjük. A játékosoknak a Mission Card-ok mondják meg, hogy éppen milyen pályát kell felépíteni, hány lövésből hány sertés kell leszedni. Már itthon is megvásárolható itt: Angry Birds társasjáték.