Világrekorder óra Batman rajongóknak: Rebellion T-1000 Gotham

By  | 

Az elődöt, a Rebellion T-1000– es „alapmodellt” a 2010-es Baselworld-ön mutatták be az óramegszállott közönségnek. Azt hiszem a 3 évvel ezelőtti modellel sem volt probléma, velünk együtt sokan szívesen felpattintanák volna a csuklójukra, azonban az elmúlt 36 hónapban rendesen rágyúrtak az órásmesterek és a cím semmiképpen se legyen megtévesztő, nem egy batman logót ragasztottak a hátlapjára.

T-1000-Gotham-balance-lw

Az óra egyik különlegessége, a nevében, modellszámában szereplő 1000-es, ugyanis az extrém karóra a egy vagy két barrel helyett összesen 6 mini rugóházzal rendelkezik, így világrekorder 1000 órás 41 napos járástartalékkal rendelkezik. A rugók tízszer (!) nagyobb erővel feszülnek, mint egy „hagyományos” órában, így a felhúzáshoz is tízszer nagyobb erő/idő szükségeltetik. Persze Eric Giroud a különleges óraszerkezet megálmodója erre is gondolt: a hátlapból egy masszív felhúzókar pattintható ki, így már biztos képesek leszünk a nem gyenge ellennyomatékot leküzdeni és az órát gyorsan felhúzni. Egyetlen hátránya van: az órát a felhúzás műveletéhez le kell vennünk.

T-1000-Gotham-back-lw

Érdekességképpen a trónfosztottak, az eddigi leghosszabb járástartalékkal büszkélkedhető órák:

REB-Mouv-1-10X1211

A 25 példányban limitált Gotham kiadás meglehetősen agresszív külsőt kapott, egyértelműen nem női óráról van szó. A T-1000-es, akár egy rejtett terminátor vagy lánctalpas modellnevet is sejtethetne. A kijelzőt csillogásmentes zafírkristály védi, míg a masszív 52*48*18,2 mm méretű titán óratok DLC bevonatot kapott, ami külön megér egy bekezdést.

T-1000-Gotham-movement-lw

A DLC (Diamond Like Carbon) szinte minden tekintetben felülmúlja a titánoxidból alkotott PVD bevonatot. A DLC-hez a szén allotróp módosulatai közül a két legismertebbnek, a gyémántnak és a grafitnak az előnyös tulajdonságait egyesítik. A gyakorlatban ennek azok örülhetnek, akik önkéntelenül is gyakrabban ütik neki órájukat más tárgyakhoz, vagy fémallergiájuk miatt nem hordhatnak bevonatlan acél tokot, illetve azok is, akik vízi sportok űzése közben is viselni szeretnék órájukat, hiszen a DLC bevonat miatt a rozsdásodással sem kell számolni.

T-1000-Gotham-top-lw

A Rebellion T-1000 Gotham összesen 693 apró alkatrészből áll, köztük 36 csapágy, amelyekből 14 kerámiából, míg 22 szintetikus drágakőből készült a súrlódás minimalizálása érdekében. Az óraszerkezet 18000-et rezdül óránként, ami 2,5Hz-nek felel meg. 50 méterig vízálló. Fekete, arany, piros, kék és lila (?) színekben választhat. Fekete aligátorbőr szíjjal érkezik. Árcetli nem ismert, de ránézésre is a több tízmilliós kategória.