Vezetéknélküli MP3 lejátszó

By  | 

Sportolás, futás előtt a szokásos szertartás: mp3 lejátszó felcsippent, fülhallgató bedug, mindez még a poló előtt. Vezetékeket eligazít, fülbedug, poló fel. Nem csak a külcsin, hanem munkavédelem miatt is. Igaz, hogy nem nehezek a zsinorok, futás közben mégis kényelmetlen.
Míg a mobiltelefonokhoz már régóta ott virít a fülbe pattintható szabad kezeket kínáló megoldás, addig az mp3 lejátszók esetében ez még a vezető gyártók esetében sem jelent meg. Nem véletlenül.

Az erre a célra jelenleg leginkább elterjedt technológia a Bluetooth egyrészt zenehallgatáshoz nem kínál megfelelő sávszélességet és emiatt hangminőséget, illetve az energiafelvétele is meglehetősen combos. Bekapcsolt bluetooth-szal hamarabb merül a telefon és maga a headset sem bírja sokáig.

Erre a problémára kínál megoldást egy tavaly évvégén felbukkant technológia a Kleer, mely 2,37MB/sec sebességével CD minőségű vezetéknélküli hangátvitelt ígér, bármely más hasonló megoldásnál lényegesen kisebb energiaigénnyel. Nagyon ígéretesnek tűnik, de mivel a Kleer csak a technológiát adja, telefonokat és mp3 lejátszókat nem gyárt, így eddig kellett várni, hogy megjelenhessenek az első ilyen készülékek.

A Kleer technológia az eddig nem túl ismert RCA segítségével öltött testet a Jet Stream mp3 lejátszó formájában. Két fülhallgató is jár hozzá, egy hagyományos és egy vezetéknélküli, azonban ez utóbbi esetben is sössze van kötve a jobb és a bal fél. Memória kapacitása csak 1GB. Lehetne több. A célcsoport a sportolók, futók, így a funkciók is az ő kedvüket szolgálják: víz / izzadságálló burkolat, kompakt kivitel, stopper, lépésszámláló, kalória számláló, FM rádió, csukló és karpánt. A tengerentúlon még ebben a hónapban várható árát egyelőre homály fedi.