SeaOrbiter: 12 milliárdból épül az 1000 tonnás óceánkutató öko-halálcsillag

By  | 

Lehetne akár egy jövőbeli űrállomás, Vizipók kristálypalotája vagy éppen Verne regényében megálmodott Nautilus modernkori verziója. A SeaOrbiter azonban már majdnem valóság, az ötcsillagos úszó óceánkutatóközpont jövő ilyenkorra már vízre szállhat.

Az úszó erődöt Jacques Rougerie francia építész tervezte és majdnem 12 évig pusztán koncepció formájában leledzett . A tervező építész mellett még Jacques Piccard óceánkutató és Jean-Loup Chretien űrhajós vezetik a projektet, melynek összköltségét mintegy 52,7 millió dollára (kb. 12 mrd Ft) becsülik. A SeaOrbiter 1:15 méretarányos modellje jelenleg a Dél-Koreában rendezett világkiállításon a francia pavilon egyik központi eleme és büszkesége.

Az úszó laboratórium különlegessége, hogy nem sok közös vonást mutat egy klasszikus hajó vagy tengeralattjáró formával, inkább olyan mintha süllyedne a hajó, hiszen függőlegesen áll a vízben. Az 51 méter magas 10 szintes laboratórium több mint fele a víz alatt helyezkedik el, azaz nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy pecázáskor használt úszót, csak nagyban…

A SeaOrbitert úgy tervezték, hogy az az óceán áramlataival szabadon sodródjon, azonban két hajócsavar segítségével önálló helyváltoztatásra is képes. A meghajtás teljes fenntarthatóságára törekedtek, nap, szél és a hullámok által termelt energia tölti az aksikat, illetve alternatív meghajtásként azért egy bioüzemanyag tartályt is kap.

A hajótest alumínium és magnézium ötvözetből készült, a kutatóállomás alsó szintjeiről pedig vízalatti robotok indíthatóak a tengerfenék felfedezésére. Egyes szinteken a kabinnyomás megegyezik majd a kinti víznyomással, így a búvárok huzamosabb ideig tartózkodhatnak ott és gyakoribb kiruccanásokat tervezhetnek.

A SeaOrbiter felépítése:
A víz feletti rész:
+13,2 m – nyolc antenna, egy emelő kar és egy 360 fokos körpanorámát ígéri kitekintő
+6 m / +5,25 m – lift, motor terem, búvárközpont és dekompressziós kamrák
+3 m / +0,5 m – két szinten: irányítóközpont, raktár, búvár robot

Víz alatt:
-2 m – kapitány szobája, átmeneti vendégek részére látogatható rész, multimédia szoba
-4,5m – megfigyelő terem és laboratórium, ahova a begyűjtött mintákat is szállítják, 8 fős legénység számára alvóhely
-7 m – megfigyelő terem, étkező és konyha panorámás vízalatti ablakokkal. Nappali, ahol a legénység összegyűlhet, pihizhet. Itt történnek az eligazítások is.
-9,35 m – Átmeneti kamra a normál és nagynyomású rész között. Tengeralattjáró hangár, közvetlen kijárattal a tenger felé. Megfigyelő állomás 8 fő számára.
-11,7 m – Szállás és munkaállomás nyolc kutató számára. Ballaszt, vízkészlet, üzemanyag, vízalatti reflektorok és egy masszív 450 tonnás tőkesúly, ami egyensúlyban tartja az egész tornyot. A tőkesúly részlegesen visszahúzható, ha a Szuezi- vagy Panama-csatornákon kell majd áthaladnia, illetve szükség esetén teljesen le is választható.

Idén októberben állnak neki a monstrum összeácsolásának, mely jövő ilyenkor indulhat első felfedező útjára 16 fős legénységgel a fedélzetén. Még több fotó Facebookon. Videó a tovább után!