Örökmozgó óraritkaság II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulójára

By  | 

II. Erzsébet királynő nem kevesebb, mint 60 éve ül töretlenül az angol trónon. A gyémántjubileum alkalmából hatalmas négynapos ünnepséget rendeztek őfelségének múlt hétvégén Londonban. A felvonulásra több millióan voltak kíváncsiak.

Az 1883-as alapítású, mára világhírű svájci óramanufaktúra a Jaeger-LeCoultre egy mindössze három darabban limitált mesterművel tiszteleg a brit uralkodóháznak ez alkalomból. A röviden csak JAEGER-LECOULTRE  Atmos du Millénaire Diamond Jubilee Limited Edition nevet viselő óra a zseniális Atmos sorozat legújabb tagja.

A rendkívül energiatakarékos órát sem felhúzni, sem mozgatni nem kell (ebben a kategóriában elemről pedig szó sem lehet) energiaszükségletét a hőmérséklet változásából nyeri, így majdnem igazi perpetuum mobile-ként elem és emberi beavatkozás nélkül képes hosszú évekig elketyegni.

Az egész óra egy gázzal / etil-kloriddal feljavított környezetben helyezkedik el, hermetikusan lezárva egy áttetsző kapszulában. Amikor a hőmérséklet emelkedik növekszik, úgy a nyomás is az erre a célra kialakított belső  kamrában, mely elegendő ahhoz, hogy egy finom rugót összenyomjon. Ahogy esik a hőmérséklet a gáz visszanyeri eredeti térfogatát, a rugó elenged. Ez a mozgás tartja életben a szerkezetet, melynek csupán 1 fok hőmérséklet változásra van szüksége, ahhoz, hogy újabb két teljes napig kitartson.

Az üvegkalitka üvegébe gravírozva az Atmos du Millénaire felsorakoztatja a brit uralkodóház összes tagját egészen II. Erzsébetig. Éppen ezért az óra, nem csak a perceket, órákat, napokat, hónapokat és holdfázisokat követi, hanem átöleli az egész harmadik évezredet, azaz a számlap három külső gyűrűjén az éveket is pontosan számlálja és kijelzi 2000-től 3000-ig, ezzel jóval túlnyúlva egy emberöltőn.

És az a szép, hogy a polcra, vitrinbe helyezve ezer évig valóban hozzá sem kell nyúlni, nem kell elemet cserélni, sőt a teljesen zárt pormentes rendszer, a 177 apró alkatrészből kézzel összerakott precíziós óraszerkezet úgy van kialakítva, hogy egyáltalán nem igényel karbantartás, kenést semmit. Sőt, ha csak egy csepp olaj kerülne a tökéleteshez közeli mechanikus szerkezetbe az valószínűleg azonnal eltömítené és megállítaná azt.

De még ennél is szemléletesebben érzékelteti az óra energiafelhasználásának überhatékonyságát a gyártó által említett két példa: miközben a jubileumi óra az egyik legnagyobb óraszerkezet, amit Jaeger-LeCoultre mesterei valaha készítettek, beéri egy karóra energiaszükségletének 240-ed részével, azaz 4 ezrelékével. De talán ennél is durvább példa: 60.000.000 db (60 millió!) Atmos óra fogyasztana (de csak 3 db készült) annyi energiát, mint egy 15W-os izzó! Riszpekt.

Árcetli nem ismert, de egy átlagos Jaeger-LeCoultre karóra 2-3 millió Ft körül mozog, egy korábbi nagyobb szériás Atmost, pl. a 888 példányban készült Atmos Marc Newson  561-et $20.000 (4,8m Ft) körül meg lehet már csípni, viszont egy-egy ennél is egyedibb, kisebb szériás, esetleg gyémántokkal kirakott Jaeger-LeCoultre  óraritkaság ára a 350-400 ezer dollárt (80-100m Ft) is elérheti.

7 hozzászólás

 1. Des

  2012. június 8. péntek at 18:30

  A maradék kettőből mikortól lehet rendelni a PTO Shopban?

 2. Szerzetes

  2012. június 8. péntek at 18:56

  Azért ez valami! Nem lennék a gravírozó mester helyébe, ha Erzsébet elhuny és az új királyt kell felgravírozni az óra oldalára :D

 3. Tibcsi

  2012. június 10. vasárnap at 06:54

  Szerettem volna rendelni 4 db-ot…

  • parrre

   2012. június 11. hétfő at 14:56

   Chuck Norrisnak 4 van …

 4. Névnapos

  2012. június 11. hétfő at 10:41

  A lista helyett lehet rendelni céges logózással is? Karácsonyi repi ajándéknak pont jó lenne.

 5. grünewolf

  2012. június 11. hétfő at 12:33

  Hát, őszíntén sajnálom azt, ami ezzel az oldallal történt.
  Baráti kis blogként indult, valóban érdekes, napi posztokkal, egyszerű, kevésbé egyszerű dolgokkal, de most elöntötte a szar, a bulvár és a reklám…..

  Kezdjetek már vele valamit. Sajnálom, hogy eltűnt az a régi PTO

  • Des

   2012. június 14. csütörtök at 23:12

   Ez nem bulvár meg reklám, ezek Pazar Cuccok.